Про демонів, відьом і одержимих
  • Чтв, 03/03/2016 - 21:52

Інтерв’ю білоруського інтернет-журналу CityDog.by з екзорцистом Вітебської дієцезії, о.Олександром Жерносєком.

- Ми всі дивилися фільми про одержимих і екзорцистів, але поясніть, будь ласка, що це за явище.

- По-перше, потрібно розуміти, що людина складається з тіла і духа. Довести існування духа важко, але християнсство стверджує, що він існує. Таким чином, коли віруючий починає грішити, якась нечиста сила насамперед впливає на дух людини, губить його відносини з Богом і людьми. Але деякі гріхи, найчастіше пов'язані з магією і окультизмом, впливають на людину так, що не тільки порушують її відносини з Богом, але злий дух починає панувати над тілом людини. І це ми називаємо одержимістю.

Звичайно, те, що показують у фільмах, - це перебільшення, але факт в тому, що паранормальні явища існують і в разі одержимості відбуваються речі, які звичайною логікою не пояснити.

- Що, наприклад?

- Наприклад, це може бути сильний запах сірки. Логіка не підкажете, чому ти за людину молишся, все нормально - і раптом починає пахнути сіркою. Або, наприклад, у людини змінюються зіниці. Я бачив таке, коли у людини були звичайні круглі зіниці - і раптом витягнулися, як у кота. Або жінка починає говорити чоловічим голосом, розповідає те, чого навіть теоретично не може знати, чи чужою їй мовою. Не можна сказати, що у мене такий великий досвід в цій темі, але я стикався з різними явищами.

Звичайно, все це не просто так. Потрібно бачити межу між одержимістю і психічним захворюванням, бо багато людей все таки не одержимі, а психічно хворі. Іноді людина падає на землю і кричить: "Я сатана!" - це страшно, але це ще не говорить про одержимість.

- Як розібратися, з чим маємо справу?

- Особисто для мене знаковими є паранормальні речі, коли людська логіка відключається - це, швидше за все, одержимість. Але ця межа не така вже й очевидна, тому я намагаюся не робити швидких висновків. Як би банально не звучало, але перш за все я питаю, що це за людина, як вона живе, які у неї стосунки з Богом.

В деяких випадках, наприклад, якщо в родині серйозні конфлікти або хтось п'є, хоча сім'я віруюча, діти можуть несвідомо поводитися, ніби вони одержимі, - просто тому, що їм боляче і вони не знають, як про це сказати, як звернути на себе увагу. Їх підсвідомі реакції можуть промовляти таким чином.

Подібним дивним чином може звертати на себе увагу самотня жінка або дівчина, яка пережила трагедію або з різних причин не вийшла заміж, а дуже потребує людських відносин. Це емоційні проблеми, і вони в більшості на рівні підсвідомості. Але це далеко не одержимість.

Щоб розібратися, потрібно добре розуміти, що таке гріх. Люди часто вважають, що ось ти згрішив - і Бог починає гніватися, може навіть покарати тебе. Але суть в тому, що гріх сам по собі є присутністю злого духа. Таким чином, коли людина грішить - вона вже під впливом того чи іншого злого духа, хоча наразі цей вплив не проявляється зовні.

Цікаво, що люди бояться одержимих, паранормальних явищ. Їм здається, що якщо в будинку відбувається щось паранормальне, то це найстрашніше. Але це не найстрашніше - страшно те, що люди можуть жити в смертних гріхах, але нічого зовні не відбувається. Таким чином, у тебе "нормальне", спокійне життя, тільки гріховне. В результаті це спокійне гріховне життя веде до ізоляції від Бога. Люди виправдовують себе і кажуть, що мають Бога десь там, у серці, але за цими словами нічого не стоїть, ніякого Бога вони не знають, а демон давно ізолював їх від Бога, у них немає нічого спільного з Богом. А оскільки нічого страшного в житті не відбувається, то і міняти ніби нічого й не потрібно. Ось це страшно, а не одержимість. Чому? Тому що як, будучи ізольованим від Бога, можна потрапити в рай? Як перебувати з Богом вічно в раю, коли тебе нічого з Ним не об'єднує? Ось це справжня трагедія гріха і підлість зла!

Ну а якщо хтось і став одержимим, то це відбулося не просто так, а в результаті конкретних гріхів і відходу від Бога. Просто так нічого не буває. Якщо людина не живе як належить віруючому - не сповідається, не кається, - то немає ніякого сенсу проводити екзорцизм. Якщо у людини немає адекватного життя з Богом, то немає ніякого сенсу виганяти демонів.

- А взагалі екзорцизм поширений в світі?

- У нас не дуже розвинене це служіння - в Польщі, наприклад, багато екзорцистів і дуже багато літератури про одержимих. У Білорусі мало священиків, які будуть займатися тільки цим служінням. Це специфічне служіння, і воно потребує особливої посвяти.

У нас ця тема маловідома, тому коли люди чують, що ти екзорцист, то приходять з усіма проблемами - з залежностями від алкоголю, наркотиків, психічними захворюваннями. Люди чекають, що ти будеш золотою рибкою, яка виконує всі побажання. Звичайно, це неправильно, але це свідчить про низьку релігійну свідомість, а також про абсолютну несвідомість в сфері людських емоцій і психіки.

- А що відбувається в інших конфесіях?

- Насправді у всіх християнських конфесіях є таке служіння, але його можуть називати по іншому. Просто Католицька Церква пов'язана із західною культурою, на яку мала вплив Римська Імперія і норми римського права. Тому в Церкві все досить впорядковано. Спочатку були монахи і священики, які отримували від Бога такий дар молитви про звільнення, а потім це вирішили впорядкувати, і тепер цим займаються ті, кому дав дозвіл єпископ.

- Ось ви говорили, що до одержимості часто приводить магія і окультизм. А які конкретно дії?

- Так, як правило, це магія, езотерика і окультизм. Причому і біла, і чорна магія. Наприклад, людина може ходити до бабки, щоб вилікувати свою дитину, і цього іноді достатньо для діяльності злого духа, що може перерости навіть в одержимість. Нема, звичайно, точних причин, чому відбувається опанування злим духом, але часто саме через такі речі: магія, окультизм, практики, пов'язані зі східними релігіями.

- Тобто якщо люди курять пахощі і сидять в позі лотоса - це вже окультизм?

- Насправді в духовному світі є Бог і його ангели - і є злі духи. Люди, які торкаються духовної сфери, часто не розуміють, до яких духовних сфер мають відношення. Для багатьох наших людей та сама йога - це тільки фізичні вправи. Мало хто знає, що на якомусь етапі йоги йдеться про здатність читати людські думки. А значить, це не просто фізичні вправи, а духовна сфера.

- А що ще?

- На пострадянському просторі відома "Жива етика" Реріха, езотерика Блаватської. У деяких окультних практиках можуть бути елементи християнства, але насправді це далеко не християнство. Люди йдуть до "бабки" і кажуть, що в цьому немає нічого страшного, адже там ікони стоять і "бабка" молитви читає. Але ікони і таємничі молитви ще ні про що не свідчать. Маємо відношення до білої магії. Йдеться про використання духовних сил для своїх цілей - наприклад, для оздоровлення. Невіруюча людина нічого поганого в цьому не бачить. Віруючий повинен задатися питанням, чиєю силою сталося оздоровлення. Демони вміють робити чуда. Тільки потім вони візьмуть своє за такі чуда. Наші "бабки", "знахарки", знахарі, екстрасенси, ворожки - це все біла магія. Тут діють ті ж демони, тільки обманом вони хочуть показати, що вони не такі вже й погані, і таким чином відводять людину від Бога і спасіння.

- Ви говорите про магію, але дуже важко уявити, яка магія може бути поширена в сучасній Білорусі.

- Чорної магії в Білорусі більше ніж деінде, бо наш народ особливо залежний від гріха заздрості, егоїзму і ненависті. У селах люди масово ходять до відьом, тому що у сусідів справи йдуть краще. У містах проклинають, щоб знищити чиюсь сім'ю або забрати чужого чоловіка. Цього багато. А іноді навіть просто проклинають. Просто так, тому що хочуть знищити іншу людину. Комусь це приносить дивовижну радість. Якщо таких історій наслухаєшся, то виявляється, що Білорусь не така вже й мирна і не така синьоока, як іноді здається. Звичайно, відьма не виглядає як баба Яга в будиночку на курячих ніжках. Ні, сучасні відьми будуть стояти з вами в черзі в магазині, можуть навіть ходити на роботу, але все село знає, до кого йти.

- А що робити, якщо людина вже одержима?

- Коли злий дух опановує тіло, він не може на 100% заволодіти духом і розумом людини. І навіть якщо зовні опановує, то людина все таки не маріонетка і завжди може боротися. Людина повинна сама почати боротися. Перш за все йдеться про покаяння, сповідь, зміну свого життя, регулярні молитви і піст. Проблема в тому, що якщо людина не знає Бога, то і не знає, як боротися зі злом. Тому корінь біди не стільки в магії і відьмах, а в абсолютній релігійній байдужості та несвідомості.

- Тобто це не так, як у фільмах, коли людина нічого не контролює?

- Зовні може виглядати так, ніби людина нічого не контролює, в момент нападу вона може не володіти язиком. Але навіть будучи одержимою, людина може прийти до Господа, бо Господь все бачить.

І треба розуміти, що це бій не тільки людини. Буває, що Бог дає сили і одержимі звільняються без допомоги екзорцистів. Це Бог звільняє, а не екзорцист! Були також такі випадки, коли одержимі не могли зайти до церкви. Розуміли, що їм потрібно покаятися, але злий не пускав їх і вони не могли переступити поріг. Але потім Господь давав свою ласку, і людина приходила до сповіді. Саме тому я не люблю говорити про якусь силу екзорцистів. Екзорцист може допомогти людині боротися зі злом, може підтримати, але не є таємничою феєю.

- А якщо справа все-таки доходить до самого екзорцизму, є якийсь спеціальний ритуал?

- Є відповідний ритуал. Але, знову ж, це не питання ритуалу. Не треба дивитися на нього як на щось магічне. Таке звільнення може відбутися під час ритуалу, сповіді - або після. Я знаю історію, коли людина під час особистої молитви почала показувати демону, що його не боїться, і демонструвати, що не має з ним нічого спільного, - і так звільнилася.

Одним словом, ритуал є, але не треба до нього ставитися магічно. Буває, екзорцист читає ритуал 10, може і 100 разів, але нічого не змінюється. А іноді вистачає однієї молитви. У будь-якому випадку треба розуміти, що тільки Господь може звільнити людину, а не сам ритуал.

- А взагалі, про що свідчить одержимість?

- Про те, що людина не живе як належить християнинові. Вона може говорити, що "Бог у моєму серці", але це не так. Звичайно, такі явища, як одержимість, звертають на себе увагу, і це завжди шок, але, повірте, є речі страшніші. Наприклад, якщо все суспільство живе в тенетах зла, практикує окультизм і сексуальну розкутість. Цивільні шлюби стали абсолютно нормальним явищем. Аборти, розлучення, алкоголізм, обмани. Це зло скрізь, це ціла структура зла. Багато хто вважає це нормальними речами. Народжуються діти, які не бачать зла, тому що не бачать їх батьки. Такі діти виростають сліпими і потім живуть без Господа. Ось це прокляття, і це дуже страшно. Тому всі ці проблеми набагато глибші, а одержимість - просто один з зовнішніх проявів. Злі духи вміють звернути на себе увагу, вміють людину налякати, ввести в шок, але, оскільки вони, насамперед, є тими, хто вводить в оману, то вони ніколи не будуть звертати увагу на корені зла. І в цьому набагато більша небезпека.