Про екуменізм в Святій Землі
  • Птн, 31/03/2017 - 12:47

Недавнє екуменічне посвячення відреставрованої «Кувуклії» – каплиці Гробу Господнього на місці гробниці, де було покладене Христове тіло, зняте з хреста, розташованої в базиліці Воскресіння Господнього в Єрусалимі, є важливою ознакою зростаючої співпраці між християнськими Церквами у Святій Землі. Таку думку в інтерв’ю з журналісткою англійської редакції Радіо Ватикану Філіпою Гітчен висловив бельгійський місіонер отець Франс Боуена, який служить в Єрусалимі понад 50 років. Він тісно співпрацює з Ватиканом як член змішаних міжнародних комісій богословського діалогу Католицької Церкви з Православними Церквами та з Давньосхідними Православними Церквами.

Отець Франс пояснив, що в Єрусалимі присутні три найбільш помітні громади – це православні греки, римо-католики та вірні місцевого Вірменського патріархату. Ці громади є учасниками «Status Quo», спільної угоди про почергове використання культових споруд у Святій Землі різними конфесіями. Поряд з ними присутні представники Давньосхідних Православних Церков: копти, сирійці й ефіопи, які мають невеликі громади, а також Східних Католицьких Церков: греко-католики, мароніти, сиро-католики та вірмено- католики. В Єрусалимі є також англіканський і лютеранський єпископи, а також багато протестантських громад. Священик підкреслив, що провідники 12 основних Церков, що мають єпископську структуру, тепер регулярно зустрічаються і протягом останніх десятиліть започаткували тіснішу співпрацю.

Незважаючи на те, що туристичні гіди часто розповідають паломникам про напруженість у взаєминах між Церквами, отець Франс зазначив, що сьогодні це не відповідає дійсності. «Атмосфера тут почала змінюватися з часу візиту Папи Павла VI», – пригадує згадує він. Зокрема, після його зустріч з Єрусалимським Патріархом Венедиктом, «тому що вперше Грецький Патріархат відчув признання» та зміг розпочати розвиток стосунків з іншими.

У 1990-тих роках, вів далі отець Франс, під час політичних труднощів інтифади (збройної боротьби палестинських арабів проти ізраїльтян Західного берегу ріки Йордан та сектору Гази), Глави Церков «відчули необхідність зустрітися і вирішити, що вони спільно можуть сказати і зробити». З тих пір вони регулярно зустрічаються, публікують спільні послання на Різдво та Великдень і спільні заяви, коли цього вимагає ситуація.

Недавнє екуменічне посвячення «Кувуклії» стало важливою подією, тому що Церквам знадобилося майже 20 років, щоб досягнути згоди. На думку бельгійського священика, все поступово змінюється, і «особисті взаємостосунки відіграють важливу роль». У базиліці Різдва Христового у Вифлеємі також ведуться реставраційні роботи, на які «чекали протягом багатьох століть». Цитуючи слова Папи Франциска, отець Франс зазначив, що «ми будемо і надалі прямувати вперед разом» і «таким чином, творимо єдність».

Пригадуючи візит Папи Франциска до Святої Землі в 2014 році, священик підкреслив, що це справило глибоке враження, про що свідчили висловлювання грецького православного Патріарха, який «говорив про діалог так, як ніколи перед тим». На думку отця Франса Боуена, існує ще багато страху і упереджень, але «особисті зустрічі можуть багато чого змінити».