Про комунікацію священнослужителя говорили у Львові
  • Птн, 09/12/2016 - 09:33

8 грудня 2016 року відбулася чергова зустріч «Медійного курсу» Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ. Тематикою зустрічі була «Комунікація священнослужителя у пастирській діяльності» і для учасників курсу цього разу гостем був ректор Київської Трьохсвятительської Духовної Семінарії о. Петро Жук.

Доповідач виокремив три головні критерії, а чи ознаки, які слід мати на увазі, коли мова йде про священиче служіння у сфері комунікації, яка складає невід’ємну частину пастирського служіння.

Як зауважив о. Петро Жук – це, насамперед, критичне мислення та критичне сприйняття інформації, яка надмірними потоками наповняє суспільство і особу зокрема. Слід надавати належної ваги тому, що пропонують нам мас-медіа сьогодні та справжньої її потреби для реалізації християнського життя як самого священика, так і парафіян. Другою важливою характеристикою при цьому – це є говорити правду, комунікувати згідно цього критерію, який виявляє автентичність пастиря, як проповідника Христа-Правди у суспільстві. І це є передумовою довір’я до Церкви та до священнослужителя зокрема. Третьою необхідною ознакою комунікації у пасторальній праці, на думку ректора, є свідчення священиком того, що він проповідує, через особистий приклад, через практику чеснот і їхнє вираження у стосунках із людьми, у сповненні своїх щоденних обов’язків та служіння.

Зустріч за традицією продовжилася дискусією та обговоренням даної тематики через ділення досвідом, пошуком відповідей на актуальні питання щодо комунікації у пасторальному служінні священика.

Цьогорічна програма «Медіа-курсу» матиме результативне завершення у формі видання підсумкового «Правильника проповідника», який формувався на базі проведення щомісячних тематичних занять впродовж останніх двох років із фахівцями у сфері комунікації.

о. Олег Лука

Координатор «Медіа-курсу» Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ