Про людину "з ангелом на плечі" презентували книгу у Тернополі
  • Птн, 21/07/2017 - 16:55

«Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара» - таку назву отримала книга Володимира Чистуха про Блаженнішого Любомира Гузара, яку 21 липня презентували у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Людиною "з ангелом на плечі" його назвав Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор (Мартинюк), перефразовуючи Василя Стуса, і закликав кожного до пізнання особистості Блаженнішого.

 Відеосюжет промови Владики Теодора (Мартинюка):

 

Племінниця та похресниця Блаженнішого Любомира Марія Рипан, яка також є праправнучкою отця Дмитра Гузара, прадіда Блаженнішого, а нині проживає в Торонто (Канада), розказала, як створювалася ця книга. За основу взяті світлини з двох сімейних альбомів. Демонструючи світлини, пані Марія розказала про родину, друзів та знайомих, які в той чи інший спосіб були причетні до Гузарів. Завдяки їй відбулося видання книги.

Уривок промови Марії Рипан:

До слова, у передмові до книги Блаженніший Любомир у свій час звертав увагу читачів на цінність зібраного матеріалу для розуміння епохи в житті українського народу західних областей України. В цілому видання висвітлює родину Дмитра Гузара, прадіда Блаженнішого, який впродовж більш, ніж півстоліття (1856-1908) був парохом у селі Завалів, Підгаєцького району, Тернопільської області. Отець Дмитро та його дружина Кароліна були батьками Лева, який мав сина Ярослава – батька Блаженнішого Любомира.

Автор книги, вчитель із Завалова Володимир Чистух сказав наступне:

Модератором зібрання став о.-доктор Віталій Козак, синкел у справах стратегії розвитку УГКЦ, а організатором виступив о.-мітрат Андрій Іван Говера, синкел у справах мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.