Про необхідність виховання до суспільно-політичного життя говорили у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа
  • Срд, 18/12/2013 - 16:54

З ініціативи Комісії УГКЦ Справедливість і Мир 16 грудня 2013 року у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа відбулася відкрита зустріч на тему «Виховання до суспільно-політичного життя». Гостем зустрічі був священик з Аргентини, о Луіс Окулік, секретар Ради Конференції Єпископів Європи (ССЕЕ), директор Іституту релігійних наук (Трієсте, Італія), професор канонічного права, викладач Духовної Семінарії у м. Удіне (Італія).

Готуючи до видання актуальний документ під назвою «Парафія – місце виховання до суспільно-політичного життя», Комісія, яку на даній зустрічі представляли о. Олег Лука та о.д-н Ярослав Заричанський, таким чином намагається залучити та особливо посприяти активній участі духовенства та семінаристів у соціальній сфері.

Розповідаючи про діяльність Ради Конференції Єпископів Європи, її ролі та участі в суспільно-політичних процесах, о. Луіс підкреслив особливе місце УГКЦ і її місії для цілої Церкви. «Представництво Вашої Церкви у Конференції надає особливого значення у розгляді багатьох питань та проблем. Так, зокрема, розгляд проблеми еміграції, а чи екуменічного діалогу, а чи охорони навколишнього середовища, завдяки представникам УГКЦ набула більш широкого та предметного дослідження, що доповнює та збагачує вклад та участь Церкви в житті цілої європейської спільноти» – зазначив гість із Аргентини.

Особливим наголосом доповідача було підкреслення важливості не лише зацікавлення, але і практичного втілення Соціальної доктрини Церкви в житті суспільства: «Мале зацікавлення і зосередження уваги на важливості соціального вчення Церкви є тривожним сигналом для нас усіх. Це часто призводить до сповільненої відповіді на актуальні виклики суспільного життя і важче подолання і вирішення проблем. Особливий наголос і зосередження уваги на причину і зародження проблеми допомагає кращому її вирішенню і саме тому важливо не лише вивчати, але і шукати практичних відповідей на різноманітні виклики у різних ділянках суспільного життя – політиці, економіці, культурі і т.д. В цьому соціальне вчення Церкви є цінним і допоміжним будуючим матеріалом для суспільного та особистого, а особливо духовного блага».

Під час подальшої дискусії, в якій обговорювалися питання теперішньої української суспільно-політичної ситуації, о. Луіс Окулік поділився досвідом праці і діяльності Церкви у складних і критичних обставинах локального та масштабного значення. Він, зокрема, зазначив, що у Католицькій Церкві є окремі інституції, серед яких є і «ССЕЕ» та інші церковні структури, які служать «провідниками» голосу Церкви у суспільстві через шлях діалогу, контактування та максимального вираження євангельської позиції і християнського бачення стосовно конкретних обставин, ситуації, подій і т.д. Стосовно українських реалій останнього місяця, аргентинський фахівець зазначив, що у Європі, згідно аналітичних фахових джерел, спостерігають із надією і вірою у добре майбутнє українського народу.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир