Про нові грані особи та спадщини патріарха Йосифа Сліпого говорили у Виппані (США)
  • Птн, 19/05/2017 - 10:24

8 травня про нові грані особи та спадщини сповідника віри говорили в Українському культурному центрі у Виппані, штат Нью-Джерсі (США). Захід був організований в рамках програми “Carpe Diem” за сприяння Рути Чолган-Ленчур.

Директор Центру студій спадщини патріарха Йосифа Сліпого, що діє при Релігійному товаристві українців-католиків «Свята Софія» США (ТСС А) д-р Ірина Іванкович розкрила мало відомі, незнані аспекти особистості Блаженнішого Йосифа. За її словами, сучасний книжковий ринок – як науковий, так і популярний – пропонує читачам чимало друкованої продукції про цього Велетня українського народу і Христової Церкви. «Зацікавлення особою Блаженнішого у цей ювілейний рік 125-ліття від дня його народження не оминуло й документальну кінематографію. Фільм «Справа РИФИ» авторства Олени Мошинської є чи не найкращим доказом того, як багато ще незнаних сторінок біографії Блаженнішого Йосифа для нас залишаються «білою плямою», - зазначила доповідач. 

В основу своєї доповіді І. Іванкович поклала дослідження літературних зацікавлень патріарха Йосифа Сліпого, які дають змогу пізнати його насамперед як людину. Саме ця тема – «Патріарх Йосиф Сліпий і красне письменство» дала назву двотомнику, який минулого року побачив світ у львівському видавництві «Артос» і отримав нагороду «Найкраща книга 23 форуму видавців» у Львові. Праця над цією тематикою розпочалася у 2013 році в архівах Центру студій спадщини патріарха Йосифа, який 12 листопада 2016 року відзначив п'ятиліття своєї діяльности. Цей дослідчий огран є одним із осередків-кустодіїв надбань Блаженнішого не лише в США, але й в Україні. Він не тільки зберігає цю спадщину, а й поширює її завдяки Музейній кімнаті, яку відвідують шанувальники особи патріарха, квартальним обіжникам, публікаціям книг, а також праці з молоддю.

Будучи невід’ємною частиною товариства «Свята Софія» США, Центр співпрацює насамперед із Музейно-меморіяльним комплексом «Рідна Хата» ім. Патріарха Йосифа Сліпого в його родинному с. Заздрість на Тернопільщині. Саме американське товариство «Свята Софія», а передусім його колишня голова д-р Романа Навроцька, доклали максимум зусиль, аби в 1990-х роках викупити родинне обійстя Блаженнішого і побудувати на його території цей музейний комплекс. 17 лютого цього року тут, у нововідновленому будинку, відбулися центральні святкування на відзначення ювілею 125-ліття від дня народження сповідника віри за участю Блаженнішого Святослава та 14 владик Церкви. У родинному обійсті Йосифа Сліпого ТССА реалізує чи не одне із своїх найшляхетніших завдань – плекати «віру і науку» в молодому поколінні українців. У липні-серпні цього року тут відбудеться третя благодійна школа англійської мови для дітей-пільговиків: сиріт, переселенців, дітей з патологічних та багатодітних родин, семінаристів вищих духовних семінарій УГКЦ. «Саме завдяки таким проектам спадщина патріарха Йосифа набирає нового значення, нової актуальності, нового виміру, і тоді вкотре переконуєшся: основи, на яких будував Блаженніший – віра і наука – залишаються понадчасовими. Це фундамент нації, це фундамент Христової Церкви, це фундамент нашого майбутнього», – підсумувала І. Іванкович.

Того ж дня присутні мали нагоду поділитися своїми спогадами про приїзд патріарха Йосифа до США у 1968 році, переглянути документальний фільм про літню школу англійської мови у Заздрості, ознайомитися із виставкою «Заповіт патріарха Йосифа Сліпого» та придбати нові видання товариства «Свята Софія» США.

Прес-служба товариства «Свята Софія» США

Світлина з фондів товариства «Свята Софія» (вітальне слово о. Степана Білика)