Про ознаки праці церковної інституції
  • Нед, 04/05/2014 - 11:33

30 квітня 2014 року відбулася зустріч учасників міжнародного семінару із соціальних комунікацій у Церкві із головою прес-служби Апостольського Престолу, о. Федеріко Ломбарді, у конференц-залі приміщення «Sala Stampa» у Ватикані.

Тематикою зустрічі було представлення праці церковної інституції та особливості комунікації папи Франциска та служб, які допомагають її поширювати.

Голова прес-служби Святішого Отця зізнався, що радіє із своєї праці за цього понтифікату, як і за попереднього. «Ділянка інформації є важливою постійно. А повідомлення папи Франциска є прості, зрозумілі, конкретні. Є присутня приємність передавання суті сказаного. Менше зараз зауважуємо негативних оцінок щодо Церкви у порівнянні до добрих відгуків. Хоч це і не є критерій духовного плану, проте у ділянці комунікації має значення» – зазначив о. Федеріко.

У порівнянні із попереднім понтифікатом папи Венедикта XVI, за словами очільника прес-служби Святого Престолу, є певні відмінності на даний час. «Папа Франциск суттєво комунікує жестами і особистим відношенням. Часто особисто телефонує до людей і спілкується із ними. Цим він руйнує бар’єри між людьми, без посередництва і комплікації. Його власна ініціатива виходить і за межі протоколових аудієнцій, зустрічей, плану дня. Буває так, що папа особисто із кимось зустрівся після обіду, згодом з’являється про це новина, а нам доводиться наздоганяти це, не будучи першоджерелом інформації. І до цього намагаємось адаптуватись та гармонійно співдіяти. Говорячи на загал двома мовами – іспанською та італійською, нам додалося праці щодо перекладів на інші мови слів папи, а це не легко, коли мова йде про поняття, зміст та намір (інтенцію) думки. Цим ми стаємо відкриті на нові виклики та завдання, як в житті кожної церковної інституції» – поділився о. Ломбарді.

«Щодо праці церковної інституції, зокрема нашої, то ми є службовцями Церкви, які маємо завдання комунікувати із досягненням визначеної цілі. Служимо як організація. Коли я відчуваю, що не маю достатньої харизми у якомусь завданні, у комунікації, у виконанні якоїсь справи на відповідному рівні і з покладеною ціллю, то мушу шукати підмогу і інструменти для покращення. Це є важливо знати і робити. Співпраця є чи не головним критерієм роботи церковної інституції» – зазначив голова прес-служби Апостольського престолу.

Голова прес-служби зізнався: «Особисто маю багато зустрічей із папою Франциском. Щодня. Але вони короткі. Він задає питання, доволі швидкі, але конкретні. Це також відкриває нові горизонти у інтерпретації. Зауважую постійно, як Святіший Отець особливо звертає увагу на особу та на конкретну ситуацію. Разом із папою Франциском ми маємо досвід єзуїтів. Єзуїти є різні, так як і люди є різними. Особисто відчуваю духовну сингонію із папою Франциском. Його слова мені можуть інколи пригадати часи новіціату, духовні єзуїтські вправи, намір жити щодня із Христом і про це особливо часто можна відобразити в часі його ранішніх проповідей. Папа часто пригадує нам те, що Церква є тою, яка подорожує, яка йде, яка діє. Він часто старається надихати людей, відкривати ентузіазм до життя. Це є завданням кожної церковної інституції».

На завершення о. Федеріко Ломбарді пригадав один із епізодів із папою Франциском, коли він наблизився до людей. Усі довкола вигукували «Хай живе папа!». А він голосно у відповідь запропонував,  щоб звучало замість папи «Хай живе Христос!» і люди послухали його, продовжуючи вигукувати і прославляти Христа. Те саме повинні й ми чинити за його прикладом».

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир