Про плекання культури зустрічі задля передавання віри говорили на Зустрічі Генеральних Секретарів Ради Єпископських Конференцій Європи
  • Пон, 02/07/2018 - 22:13

На Кіпрі, в м. Нікосія, з 29 червня по 2 липня проходила 46-та щорічна Зустріч Генеральних Секретарів Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ). З’їзд відбувався на запрошення високопреосвященного владики Йосіфа (Суіфа), Архиєпископа Маронітської Католицької Церкви Кіпру, а його головною темою була «Культура зустрічі».

Представники Католицької Церкви з 25-ти європейських країн застановлялися над місією Католицької Церкви в сучасному світі, зокрема її ролі у плеканні діалогу та зустрічей між людьми і спільнотами задля запевнення мирного співжиття на європейському континенті.

У програмній доповіді Генеральний Секретар ССЕЕ монс. Дуарте да Куна звернув увагу на базовий рівень кожної зустрічі, а саме – зустрічі з Богом, яку уможливлює і пропонує своєю активною присутністю Христова Церква на Старому континенті. Ця присутність Церкви маніфестує і виражає люблячу й милосердну присутність самого Бога в Європі. Вона ж стимулює зустріч між різними людьми та національними і релігійними групами в дусі взаємної пошани, відкритості та солідарності. Третім внеском Церкви у промоцію культури зустрічей в Європі є, на думку монс. да Куна, її місіонерський дух, тобто готовність ділитися скарбом віри з людьми, що прибувають до Європи на тимчасове чи постійне місце проживання.

Відтак владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, звернув увагу присутніх на важливості захисту і промоції сім’ї як місця, в якому відбуваються найважливіші життєві зустрічі людини: з Богом і зі своїми рідними. На переконання представника УГКЦ, безцінним скарбом у передаванні віри являється зустріч між різними поколіннями, що має місце саме в родині. Крім цього, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ наголосив на необхідності плекати пам’ять про мучеників віри минулого століття і за їхнім прикладом продовжувати проповідувати Євангеліє сучасній людині, не зважаючи на жодні внутрішні труднощі чи зовнішні перешкоди.

Владика Богдан переконаний, що «те, що сьогодні відбувається з Україною, – безпосередній наслідок занедбання Європою щирого іспиту сумління щодо кровавих наслідків панування комуністичного режиму на континенті». Представник УГКЦ процитував відомого дослідника злочинів комуністичного режиму французького філософа Стефана Куртуа, який твердить, що «європейське суспільство не віднайде ні своєї ідентичності, ні свого супокою, якщо намагатиметься затаювати пам’ять про комуністичну трагедію».

У межах цьогорічної Зустрічі Генеральні Секретарі Єпископських Конференцій Європи відвідали маронітські села та громади північної частини Кіпру, яка від 1974 року перебуває під турецькою окупацією, і молилися про відновлення єдності цієї країни й примирення між усіма людьми, що населяють цей середземноморський острів.