Про початок року Божого Милосердя у Луцькому екзархаті
  • Суб, 12/12/2015 - 20:02

Нещодавно Вселенський Архиєрей Франциск, Папа Римський проголосив Надзвичайний Ювілейний Рік Божого Милосердя, який розпочався 8 грудня 2015 та триватиме до 20 листопада 2016 року Божого.

«Господь є милосердним та великим у любові», – наголосив Вселенський Архиєрей. Згідно Булли «Misericordiae vultus» («Обличчя милосердя») Папа Франциск закликає усіх християн уподібнюватися у милосерді до Предвічного Отця, про що сповіщає девіз Святого Року «Милосердні як Отець».   Папа  закликав Церкву «відчинити свої двері», щоб вийти з Господом назустріч синам і донькам, які, іноді, «розгублені» чи «загублені» в цей непростий час. «У цей Ювілей Церква покликана ще сильніше лікувати рани, обмивати їх оливою потішення, перев’язувати милосердям та лікувати їх солідарністю і належною увагою». (МV:16)
З нагоди Року Божого Милосердя, 8 грудня, Вселенський Архиєрей в Базиліці св. Петра у Римі відчинив Святі Двері. Вони є Брамою Милосердя, де кожен, хто входить, зможе пізнати любов Бога, котрий втішає, прощає і дає надію. Папа Франциск закликає кожну помісну церкву безпосередньо долучитися до переживання цього Святого Року, як особливого моменту благодаті та духовної віднови. Таким чином, цей Святий Рік святкуватиметься як в Апостольській Столиці, так і в усіх помісних церквах, як видимий знак єдності всієї Церкви.

У Луцькому екзархаті  визначені три храми, де будуть відкриті «Двері Божого милосердя» з 13 грудня 2015 до 20 листопада 2016 р.Б. Це наступні храми: Катедральний Собор Різдва Пресвятої Богородиці (м.Луцьк),  храм св.Миколая (м.Рівне), храм священнномученика Йосафата (м.Володимир-Волинський).

Значимість  Року Милосердя  полягає у особливій благодаті, духовній віднові та даруванні Отцем свого милосердя людям задля поглиблення віри, відпущення кар за гріхи та особливого часу навернення «блудних синів». Такий відпуст буде доступний для всіх вірних, хто прагне відновити особисті відносини з Богом, з рідними, друзями та ворогами. Для отримання відпусту необхідно виконати певні умови, а це: приступити до Тайни Сповіді, взяти участь у Божественній Літургії, прийнявши Пресвяту Євхаристію, вчинити діло милосердя щодо ближнього та звершити паломництво до визначеного ювілейного храму. Бажання Папи Франциска є, щоб Милосердний Отець торкнувся кожної душі упродовж цього Святого Року Божого Милосердя.