Про роль Церкви у суспільстві… і що є мистецтвом політики…та яким є «моральний компас» для політика
  • Втр, 23/12/2014 - 11:35

7 грудня 2014 року в Інституті релігійних наук ім. Томи Аквінського, в рамках Форуму «Церква-Суспільство», відбулася панельна дискусія на тему «Демократичне громадянство та участь», організована Комісією УГКЦ Справедливість і Мир.

Запрошеним гостем цього разу був професор Едмонд Грейс ТІ, засновник проекту «PeopleTalk», Дублін, Ірландія, а модератором зустрічі виступ о. Андрієм Зілінським ТІ.

Учасникам було запропоновано інтерактивний спосіб дискусії. Поділившись на групи, учасники спільно сформулювали запитання, після чого гості з Ірландії ділилися своїми думками, відповідаючи та відкриваючи тему для подальшого обговорення. 

Серед питань були щодо досвіду Ірландії по збереженню католицьких цінностей після вступу до ЄС, що таке громадянське суспільство і якою наразі є його роль на сході України, якою є роль Церкви в громадянському суспільстві та питання про співвідношення еволюційних та революційних змін. 

Професор Едмунд Грейс, у свою чергу зазначив, що Католицьке соціальне вчення мало суттєвий вплив на формування Європейського Союзу. А відносини Церкви і суспільства тривають постійно у продовж історії. Де ж розпочинається громадянське суспільство? На думку Едмунда Грейса там, де є наші інтереси і якими вони є. Інтереси людини є насінням громадянського суспільства. Органзізація діяльності і співпраці формує громадянське суспільство. При цьому є потреба у «контейнері демократії» також. У наших власних інтересах міститься енергія громадянського суспільства.

Для наведення ладу у суспільно-політичному житті України, на думку іноземного гостя, є потреба становлення і подальшого ефективного функціонування прозорої схеми права, яка б регулювала правила. Щоб система працювала – необхідною є умова карності та належного дотримання існуючих та регулюючих правил. Коли ж, кожен звернений лише на власну наживу та недотримання законів, то негативні зміни будуть лише зростати у суспільстві.

Гість заходу наголосив, що Майдан – це революція гідності та скерованості. І нам не потрібно бути фізично присутніми на Майдані, якщо він є у наших серцях. Це та висока гора, на яку ми підіймалися спільними зусиллями, але нам потрібно зараз працювати ще більше і робити все для того, щоб проливати піт, а не кров, як це зараз відбувається на сході нашої країни. Україна знаходиться на лідерських позиціях в Європі за рівнем корумпованості, за це ми могли б отримати золоту медаль в Олімпійських іграх, якщо б така була. Вплив олігархів на прийняття рішень в Україні, використання ними інтересів України у власних цілях, проблеми із судовою системою – це все повертає нас завжди назад і не дає нам можливості розвиватися. Нам необхідна еволюція, яка вимагає важкої праці, впевнених реформ та справжніх змін заради кращого майбутнього для України. 

Серед присутніх учасників були політичні та державні діячі, представники урядових структур, дослідницьких установ, профспілок, громадських організацій, міжнародних організацій, студенти, преса та інші.