Про що Папа говорив з єпископом Фелле?
  • Втр, 13/05/2014 - 14:33

Зустріч Святішого Отця з генеральним настоятелем Священичого Братства св. Пія X, єпископом Бернаром Фелле, відбулася торік 13 грудня, після обіду у ватиканському Домі св. Марти і не мала серйозних наслідків – подає офіційний сайт лефевристів «DICI». Одночасно він спростовує сенсаційні новини блогу американських традиціоналістів «Rorate Caeli».

Портал «DICI» стверджує, що асистенти генерального настоятеля Священичого Братства св. Пія X священики Ніколаус Пфлюгер і Марк-Алейн Нелі, всупереч повідомленням «Rorate Caeli», ніколи не брали участі в приватній папській Літургії в Домі  св. Марти. Натомість, 13 грудня у Ватикані відбулася неформальна зустріч єпископа Фелле і його асистентів на прохання Папської комісії «Ecclesia Dei». Ця дикастерія займається питаннями, пов'язаними з нормалізацією статусу традиціоналістів, що відправляють Літургію латинською мовою, відповідно до Міссалу 1962 року.

Після розмови секретар Комісії, Архиєпископ Гвідо Поццо, запросив своїх співрозмовників на вечерю в Дім  св. Марти, де до них приєдналися заступник секретаря Конгрегації Доктрини Віри Архиєпископ Августин Ді Нойя ОР. У цьому місці обідав також Папа Франциск. Як стверджує «DICI», Архиєпископ Поццо наполягав, щоб представити єпископа Фелле Святішому Отцеві, коли він покидав трапезну. Вони коротко обмінялися думками. Папа ввічливо сказав єпископові Фелле, що йому «приємно зустрітися з ним», натомість генеральний настоятель лефевристів сказав, що багато молиться, на що Святіший Отець відповів проханням молитися також за нього. Ця коротка зустріч тривала всього кілька секунд – стверджує портал лефевристів.

«DICI» цитує висловлювання єпископа Фелле для журналу «Le Rocher» (видання квітень-травень 2014 р.). У ньому Фелле стверджує, що «Рим неофіційно запропонував відновити контакти з нами, але не більше, і я не просив про аудієнцію з Папою Франциском, як це я робив після обрання Бенедикта XVI. На мій погляд, нинішня ситуація чітка: ми є там, де були. Деякі зробили висновок з мого близького контакту з Римом 2012 року, що найважливішим є для мене  необхідність канонічного визнання. Зберігання віри і нашої католицької ідентичності має важливе значення і залишається нашим першим принципом», – цитує слова єпископа Фелле портал лефевристів.

Священиче Братство св. Пія X заснував Архиєпископ Марсель Лефевр, протестуючи проти літургійної реформи, яку розпочали на ІІ Ватиканському Соборі, і проти його вчення про свободу віросповідання, екуменізм, міжрелігійний діалог, колегіальність і т. д. Після висвячення чотирьох єпископів без схвалення Папи 1988 року, висвячені та ті, що їх висвячували, були відлучені від Церкви, 2009 року Папа Бенедикт XVI скасував відлучення. Проте це не привело до примирення Братства з Церквою. Незважаючи на діалоги з Конгрегацією Доктрини Віри в 2009-2011 роках, лефевристи відкинули запропоновану їм до прийняття доктринальну преамбулу. Нещодавно вони також різко критикували канонізації Папи Івана XXIII і Папи Івана Павла II, визнавши їх «фальшивими», бо таким чином, на їх думку, «канонізували» ІІ Ватиканський Собор.

За матеріалами: wiara.pl