Про що Папа розмовляє за обідом?
  • Суб, 30/07/2016 - 18:38

За планом перебування в Кракові, сьогодні, в суботу 30 липня, після перебування в Лаґєвніках, Папа обідав у палаці архиєпископів із представниками молоді всіх континентів.

Спільний стіл Папи з молодими людьми — це традиція Всесвітніх днів молоді.

Розмови про віру та про їжу, жарти — так учасники обідньої зустрічі описали цей час при спільному столі. На прес-конференції молоді люди казали, що Франциск охоче відповідав на їхні запитання і дав їм чимало порад.

Речник Ватикану о. Федеріко Ломбарді повідомив, що обід тривав майже півтори години.

«Це був дуже зворушливий і важливий момент для нас усіх», — сказала прес-представниця СДМ Дорота Абдельмула.

На обід запросили 12 представників з усіх континентів, і ще пару молодих людей із Польщі окремо. Тож загалом при столі сиділа молодь із Польщі, України, Нової Зеландії, Бразилії, Колумбії, Коста-Ріки, Зімбабве, Канади, В’єтнаму, Берега Слонової Кості (Кот д’Івуар). Усі вони — не просто запрошені представники, а активні діячі СДМ, які доклалися до його приготувань, працюючи понад півроку.

«Святіший Отець був дуже задоволений, справді, був дуже щасливий від цього обіду», — сказала Дорота Абдельмула. «Це було натхненно і відповідало визначенню Світового дня молоді. Нинішній світ — це час обміну поглядами та діалогу в Церкві. Це саме такий приклад діалогу між Папою та представниками молодої Церкви з усього світу», — підкреслила Дорота.

«На початку ми були дуже напружені. Не знали, як звернутися до Папи, як почати розмову. То Франциск нас заохочував: говоріть щось до мене, розмовляймо!» — описала зустріч Малгожата Крупнік, польська волонтерка СДМ з Андрихова, яка працювала на реєстрації прочан. «Я дізналася про те, що мене запрошено на обід із Папою, з місяць тому, але була так зайнята працею, що навіть не мала часу, аби це належно усвідомити», — зізналася дівчина.

«Франциск багато жартує, ми могли у цьому переконатися. Були при столі ситуації, які можна визнати сіткомом», — сказала Малгожата Крупнік. Папа в цікавий спосіб коментував те, що діялося за столом.

Розмова точилася італійською та іспанською. «Я розмовляла з Папою іспанською мовою», — сказала Малгожата. «Це була надзвичайно сердечна зустріч».

Хосе Пастернак із Бразилії, який з січня брав участь у підготовці СДМ, сказав, що учасники обіду запитували Франциска, як молитися. «Він давав нам багато порад, але також і жартував», — каже хлопець.

Колумбійка Паула Мора сказала так: «Папа був для нас як тато, а ми — як йог діти». Вона зізналася, що запитувала Франциска, що він відчув у момент вибору. Почула від Папи, що він відчував насамперед спокій, який — додав Папа — «не покинув його».

Учасники зустрічі розповідали, що запитували Франциска, як бути християнином у щоденному житті в різних частинах світу. Запевняли, що Папа охоче відповідав на всі запитання. Також вони поговорили про їжу та музику.

Попри винятковість ситуації, відзначила Паула, це був «звичайний обід». Він складався з вареників, індичого філе та сирника — «спеціалізації» сестер-серцянок, які провадять кухню палацу архиєпископів Краківських.