Про Сімдесят дев’яту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ
  • Срд, 09/05/2018 - 21:06

2-3 травня 2018 року Божого у Марійському духовному центрі Зарваниця під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Сімдесят дев’ята сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви.

У синодальних засіданнях брали участь усі чинні єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ. На синодальних засіданнях уперше був присутній запрошений отець Петро (Лоза), номінат на єпископа-помічника Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ.

Головною темою цієї Сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства були літургійні питання. Перед початком синодальних засідань з цих питань було проведено для членів Синоду відповідний семінар, який підготувала Патріарша літургійна комісія УГКЦ. Доповідачами на семінарі та Синоді були співробітники Патріаршої літургійної комісії: отець Василь Рудейко і пан Максим Тимо. Предметом дослідження та обговорення були питання перекладу Псалтиря і Божественної Літургії українською мовою та стан впровадження рішень з літургійних питань Синоду Єпископів УГКЦ 2017 року.

Синод на цій сесії опрацьовував низку проектів церковних документів. Зокрема, було розглянуто та прийнято Порадник для сповідників УГКЦ; прийнято на п’ятирічний випробувальний термін Пастирську програму УГКЦ для допомоги людям, котрі пережили перинатальні втрати, і теми вишколу духовенства для такого душпастирського служіння; затверджено Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ до вірних, українських політиків та всіх людей доброї волі щодо виборчого процесу в Україні та розглянуто в першому читанні Програму душпастирства покликань до богопосвяченого життя.

У контексті розгляду питання про діяльність комісій Верховного Архиєпископства, про діяльність Комісії у справах мирян УГКЦ доповів її голова - о. Василь Білаш. Синод поблагословив проведення 3-4 листопада 2018 року Божого в Києві ІІІ Всеукраїнського з’їзду мирян УГКЦ під гаслом «Покликання до святості сьогодні» та рекомендував провести перед цим форумом у єпархіях та екзархатах Верховного Архиєпископства з’їзди мирян на зазначену тему, як підготування до ІІІ Всеукраїнського з’їзд мирян УГКЦ. Крім того, Синод узяв до уваги звіт Комісії УГКЦ у справах освіти і виховання про стан католицького шкільництва в Україні, який подала сестра Христофора Буштин, СНДМ, голова цієї Комісії, та поблагословив Стратегію розвитку українських католицьких закладів освіти на 2018-2023 роки.

У розділі розгляду інших тем для обговорення було заслухано та схвалено звіт про діяльність Координаційної ради з питань душпастирства у критичних ситуаціях, який склав її голова - владика Богдан (Манишин).

Отці Синоду заслухали звіт про проведені заходи Ювілейного року 125-ліття від народження патріарха Йосифа Сліпого, який подав пан Олег Турій, проректор із зовнішніх зв’язків, директор Інституту історії Церкви, завідувач кафедри церковної історії Українського католицького університету. Владики подякували особисто панові Олегові і всім причетним до гідного проведення цього відзначення, яке змінило не лише сприйняття багатьма українцями постаті патріарха Йосифа Сліпого, а й ставлення до самих себе, бо ознайомлення з досвідом його життя та служіння спонукатиме людей намагатися чинити добрі справи та сумлінно виконувати свої обов’язки.

У розділі економічного блоку питань про діяльність та успіхи Недержавного пенсійного фонду «Покрова» у контексті проведення пенсійної реформи в Україні доповів голова Ради цього заснованого нашою Церквою  фонду - отець Роман Небожук.

Вісімдесяту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести в листопаді 2018 року Божого.

 

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископа
УГКЦ