Про справи духовні. Озброєння швейцарських гвардійців
  • Суб, 19/04/2014 - 15:51

Звичайно, вони чудні на вигляд у своїх барвистих формах, які доповняють моріони (шоломи) з червоними плюмажами, однак ці солдати – єдине військове формування найменшої країни в світі.

І їхнє спорядження – одне з кращих.

Папа Римський Франциск і швейцарський гвардієць,що віддає йому військову честь.Папа Римський Франциск і швейцарський гвардієць,що віддає йому військову честь.

Хто вони, швейцарські гвардійці?

Якщо ви бачили репортажі про Папу Римського, то на задньому плані могли помітити почесну варту в дивній уніформі. Пошита у стилі костюмів XV століття, зі сміливою комбінацією червоного, синього і жовтого кольорів – уніформа гвардійців надає неповторного стилю військам Ватикану. Хоча, крім несення почесної варти, ці гвардійці виконують безліч інших завдань. Ці чоловіки (жінок до Швейцарської гвардії не приймають) входять до складу професійного військового підрозділу, сформованого в далекому 1506 році, який є найстарішою армією в світі, що збереглася до наших днів.

Хоч швейцарські гвардійці і скидаються на іграшкових солдатиків, всі вони – досвідчені військові, які мають за плечима ретельну підготовку і служать у найстарішому в світі військовому підрозділі. І це варте поваги. Хоч швейцарські гвардійці і скидаються на іграшкових солдатиків, всі вони – досвідчені військові, які мають за плечима ретельну підготовку і служать у найстарішому в світі військовому підрозділі. І це варте поваги.

Швейцарська гвардія понтифіка, що налічує на сьогодні 110 осіб особового складу, фактично є Збройними силами міста Ватикан – незалежної держави із загальною площею 0,44 кв. км, що розташована всередині міста Рим (Італія). Гвардійці відповідальні за безпеку Папи Римського і його резиденції.

Всі швейцарські гвардійці проходять службу в регулярній армії Швейцарії Всі швейцарські гвардійці проходять службу в регулярній армії Швейцарії

Всі гвардійці набираються на добровільних засадах і підписують 25-місячний контракт. Щоб стати гвардійцем, необхідно бути громадянином Швейцарії, чоловіком у віці від 19 до 30 років, мати зріст не менше 174 см та пройти обов'язкову для всіх швейцарських чоловіків чотиримісячну службу в армії. Претенденти, які витримали відбір, проходять підготовку з використання спецзасобів і технік для управління натовпом, захисту важливих державних і духовних діячів, а також набувають інші навички, котрі необхідні для подальшого несення служби.

Форма швейцарських гвардійців виявно застаріла, чого не можна сказати про їхнє озброєння.

Форма швейцарських гвардійців виявно застаріла, чого не можна сказати про їхнє озброєння.

Гвардійці серйозно ставляться до виконання своїх завдань. Під час «Римської різанини» у 1527 році, швейцарські гвардійці, прикриваючи відступ тодішнього понтифіка, втратили більше ніж 80% особового складу – з 189 гвардійців вціліло лише 42. Ця подія увійшла до історії як «Подвиг швейцарських гвардійців». Гвардійці захищають Папу Римського від замахів, як у Ватикані, так і під час його закордонних візитів.

Середньовічна стилістика й сучасне оснащення

Швейцарські гвардійці, що беруть участь у параді, озброєні алебардами, мечами і списами. Але «для важких часів» в їхньому арсеналі є сучасна зброя провідних світових виробників: SIG, HK і Glock. Швейцарські гвардійці, що беруть участь у параді, озброєні алебардами, мечами і списами. Але «для важких часів» в їхньому арсеналі є сучасна зброя провідних світових виробників: SIG, HK і Glock.

На публіці швейцарські гвардійці з'являються в класичній уніформі «від Мікеланджело» з панцирем і плюмажем на моріонах – шоломах епохи конкістадорів, котрі привертають до них увагу туристів. Ці солдати пройшли спеціалізовану підготовку із застосування всієї цієї спадщини епохи Відродження, і вам зовсім не захочеться нападати на швейцарського гвардійця з 3-метровим списом, якщо ви не озброєні сучасною вогнепальною зброєю.

Гвардійці, що несуть службу на Публічних постах (т.зв. «Туристичних постах»), озброєні середньовічною зброєю: списами, алебардами і короткими мечами. І вони вміють поводитися із цим раритетом. Гвардійці, що несуть службу на Публічних постах (т.зв. «Туристичних постах»), озброєні середньовічною зброєю: списами, алебардами і короткими мечами. І вони вміють поводитися із цим раритетом.

Однак, окрім раритетної зброї, захисники Ватикану озброєні і сучасними зразками. В споді казарм швейцарських гвардійців є арсенал, у якому гвардійці проходять відповідну підготовку протягом усієї служби, і вміст цього арсеналу зовсім не архаїчний.

Пістолети і гвинтівки

Понад 80 років офіцери та рядові швейцарської гвардії були озброєні примітивними пістолетами Дрейзе М1907 від Хуго Шмайссера. Цей 7-зарядний пістолет калібру .32 ACP був потворним, проте надійним.

Вельми незвичайний пістолет Дрейзе забезпечував безпеку Папи Римського майже 80 років. Вельми незвичайний пістолет Дрейзе забезпечував безпеку Папи Римського майже 80 років.

Після замаху на Папу Іонна Павла II в 1981 році, який зчинили члени турецького ультраправого угруповання «Сірі вовки», гвардія провела переозброєння і замінила М1907 стандартними пістолетами швейцарської регулярної армії SIG P220.

Крім того, для прихованого носіння, наприклад, при забезпечені безпеки зарубіжних високопосадовців, використовуються австрійські пістолети Glock M 19 під набій 9-мм.

З 1990 року, стандартним пістолетом швейцарської гвардії став Sig P220. З 1990 року, стандартним пістолетом швейцарської гвардії став Sig P220.

На озброєнні швейцарської гвардії традиційно перебувають стандартні автоматичні гвинтівки регулярної армії Швейцарії. З 1990 року це гвинтівка SIG SG550. Ця штурмова гвинтівка під набій калібру 5,56-мм НАТОвського зразка зі стволом завдовжки 528 мм – одна з найточніших і надійніших сучасних штурмових гвинтівок.

Для швидкого перезаряджання, використовуються магазини з лексану ємністю 30 набоїв, які скріплюються у стилі «Бій в джунглях» (2-3 магазини скріплюються разом). На озброєнні гвардійців знаходяться як стандартна модифікація цієї гвинтівки StW90, так і модифікація SG 552 Commando (з 224-мм стволом і довжиною при складеному прикладі лише 50,3 см). Враховуючи традиційну для швейцарців стрілецьку майстерність, гвардійці завжди можуть застосовувати їх за необхідності.

Стандартний автомат швейцарських гвардійців Sig 552 (для ситуацій, коли тільки мечів недостатньо). Стандартний автомат швейцарських гвардійців Sig 552 (для ситуацій, коли тільки мечів недостатньо).

Експерти з пістолетів-кулеметів

Використовуючи історично сформовану уніформу вільного покрою, швейцарські гвардійці давно зрозуміли, що короткоствольний пістолет-кулемет чудово підходить для прихованого носіння на випадок складних ситуацій. Це зробило їх давніми шанувальниками пістолетів-кулеметів, які виготовляють у країнах Центральної Європи.

Автомат Hispano Suiza MP43-44 швейцарського виробництва все ще в арсеналі Ватикану, не зважаючи на використання більш сучасної зброї. Автомат Hispano Suiza MP43-44 швейцарського виробництва все ще в арсеналі Ватикану, не зважаючи на використання більш сучасної зброї.

Пістолет-кулемет SIG MKPO конструкції Пала Кіралі завдовжки лише 787 мм був представлений громадськості у далекому 1933 році. Його цікава конструкція відразу привернула увагу ватиканської гвардії. Не зважаючи на те, що пістолет-кулемет не прийняли на озброєння армії Швейцарії, гвардійці понтифіка купили кілька примірників.

Особливості цього пістолета-кулемета, а саме скорострільність до 900 пострілів за хвилину і магазин на 30 набоїв, який заховано у нижній частині цівки, що давало можливість для прихованого носіння (наприклад, під пишною уніформою вільного покрою) стали вирішальними факторами при обиранні цієї зброї. Фактично, цей забутий усіма ПК, знаходився на озброєнні тільки у швейцарських гвардійців.

Пістолет-кулемет SIG MKPO з магазином, що схований у цівці. Пістолет-кулемет SIG MKPO з магазином, що схований у цівці.

Окрім унікального MKPO, після Другої світової війни швейцарська гвардія отримала на озброєння значну кількість 9-мм пістолетів-кулеметів MP43/44 виробництва Hispano Suiza.

Пістолет-кулемет MP43/44 був прикладом більш якісної швейцарської копії фінського пістолета-кулемета Suomi M31. У 1970-х до цієї зброї додалися західнонімецькі HK MP5s, що стали першою зброєю не швейцарського виробництва на озброєнні швейцарської гвардії.

На сьогодні гвардія озброєна ультрасучасними HK MP7 PDW під набій 4,6×30 мм.  Це чудова зброя, яку використовують «морські котики» США та німецькі спецпідрозділи GSG 9.

Пістолет кулемет HK MP7 (ймовірно) у швейцарського гвардійця особистої охорони понтифіка в костюмі фіолетового кольору. Пістолет кулемет HK MP7 (ймовірно) у швейцарського гвардійця особистої охорони понтифіка в костюмі фіолетового кольору.

Однак, не зважаючи на те, що у швейцарських гвардійців є сучасні пістолети-кулемети HK, вони не поспішають позбутися своєї старої зброї. Нещодавні фотознімки їхнього арсеналу демонструють не менше ніж 52 чудових Hispano Suiza MP43/44s, і цілу збройову піраміду маленьких SIG MKPO.

Можете бути впевнені, що при спробі вторгнення до Ватикану, ця ретельно лагоджена й добре змащена зброя здатна показати себе у справі. Просто додай набої!

Арсенал

Швейцарська гвардія готує екіпіровку. Швейцарська гвардія готує екіпіровку.

Кажучи про арсенал швейцарської гвардії, мимоволі порівнюєш його з музеєм розвитку збройового мистецтва Швейцарії.

Усередині цього ретельно стереженого об'єкта знаходяться збройові піраміди з гвинтівками Vetterli зразка 1871 року з типовими багнетами в стилі ятаганів, які мають високу колекційну цінність.

Швейцарські гвардійці 1870-х років із сучасними на той час гвинтівками Vetterli.Швейцарські гвардійці 1870-х років із сучасними на той час гвинтівками Vetterli.

На протилежній піраміді розташовані мушкети з гвинтовою різьбою і кріпленням багнета на зрізі ствола. Ця зброя вільно уживається зі штурмовими гвинтівками SIG 510 і 550 та зброєю XV століття.

На всій зброї в арсеналі є клеймо «AG» (Ausrustung der Garde), що перекладається як «Власність гвардії». Цю зброю ніколи не продавали, що робить зброю швейцарського виробництва з таким клеймом предметом підвищеної зацікавленості.

Зброя швейцарських гвардійців, наприклад цей Glock 19, має клеймо з символікою ВатикануЗброя швейцарських гвардійців, наприклад цей Glock 19, має клеймо з символікою Ватикану

Пістолети-кулемети MP43-44 зберігаються нижче пістолетів-кулеметів Schmidt Rubin K31 і швейцарських гвинтівок Vetterli... Пістолети-кулемети MP43-44 зберігаються нижче пістолетів-кулеметів Schmidt Rubin K31 і швейцарських гвинтівок Vetterli...

...На одній полиці зберігаються SIG SG 550 зі здвоєними магазинами... ...На одній полиці зберігаються SIG SG 550 зі здвоєними магазинами...

…Майже забуті пістолети-кулемети MKPO (зліва внизу) та кілька MP43-44 (зліва вгорі). До речі, зверніть увагу на дворучні мечі в правій частині фотографії. …Майже забуті пістолети-кулемети MKPO (зліва внизу) та кілька MP43-44 (зліва вгорі). До речі, зверніть увагу на дворучні мечі в правій частині фотографії.

Крім того, в арсеналі є приміщення для зберігання безлічі комплектів броні... Крім того, в арсеналі є приміщення для зберігання безлічі комплектів броні...

…ті самі гвинтівки Vetterli: модель зразка 1871 із багнетом бічного кріплення у формі ятагану M1867. …ті самі гвинтівки Vetterli: модель зразка 1871 із багнетом бічного кріплення у формі ятагану M1867.

Хоч арсенал і закритий для більшості туристів, інколи його відвідують ретельно перевірені колекціонери та міжнародні делегації духовенства, які цікавляться зброєю та її історією. Сцена, яку зіграли в макеті арсеналу, потрапила у фільм за участю Тома Хенкса «Ангели і демони».

Макет арсеналу, використаний у фільмі «Ангели і демони».

Горе тому, хто зважиться напасти на Ватикан.

Джерело: http://zbroya.info