Про важливість спілкування молоді із людьми з особливими потребами говорили у Стрию
  • Чтв, 31/01/2013 - 00:00

30 січня 2013 року, в приміщенні Єпархіального управління Стрийської єпархії УГКЦ, відбувся круглий стіл на тему: «Особливості спілкування молоді з особливими потребами із шкільною та студентською молоддю», учасниками якого стали представники місцевої влади, міського відділу освіти, вчителі та учні старших класів, викладачі і студенти навчальних закладів міста та духовенство.

Організатором заходу виступив «Центр соціальної інтеграції для людей з особливими потребами», що діє при благодійному фонді «Карітас» Стрийської єпархії, в рамках проекту «Мережа центрів соціальної інтеграції для молодих людей з особливими потребами в Україні».

 

Одним із основних питань розглянутих під час проведення круглого столу стало обговорення важливості та користі спілкування молоді з людьми з особливими потребами, з метою успішного становлення особистості як перших так і других. Зокрема, о. д-р. Володимир Ждан, канцлер Стрийської єпархії, старший викладач кафедри богослов’я Українського Католицького Університету, ділився досвідом спілкування студентів УКУ з дітьми та молоддю із особливими потребами, що проживають у сиротинцях м. Львова. «Студенти, спілкуючись віч-на-віч з «особливими людьми», починали дивитися на життя по іншому, ставали більш відповідальними та розважливими у свої вчинках. Бо одна річ просто сидіти і слухати лекцію в університеті про людські чесноти, а інша, - спілкуватися з дитиною чи з молодою людиною із особливими потребами, відчувати її щирість та безпосередність, допомагати їй, тримати її за руку»,- зауважив священнослужитель.

 

Пані Марта Гладій, психолог та доповідач даного заходу, представляючи досвід психології стосовно заторкнутої проблематики, наголосила на винятковій користі такого спілкування для дітей підліткового віку, зазначивши: «Підлітковий вік - це вік пошуку, становлення молодої людини, і дуже важливо в цьому часі вчитися турбуватися про інших, допомагати потребуючим, адже саме за таких умов буде формуватися правильна система цінностей в житті людини».

 

Центральним моментом круглого столу стали презентації «Центру соціальної інтеграції для молодих людей з особливими потребами», яку провела п. Людмила Сухарєва, національний координатор проекту «Мережа центрів соціальної інтеграції для молодих людей з особливими потребами в Україні», при МБФ «Карітас України», та спільноти «Віра і Світло», що діє при Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрий, провідником якої є п. Софія Борис. Таким чином, учасники заходу, серед яких була також шкільна та студентська молодь, ознайомились із практичною діяльністю згаданих інституцій та отримали запрошення до активної співпраці, щоб могти на власному досвіді пережити усе те, про що попередньо говорилося, через живе спілкуватися та виняткову дружбу із людьми з особливими розумовими потребами у м. Стрию.

 

Варто зазначити, що за час діяльності «Центру соціальної інтеграції для людей з особливими потребами», що діє при благодійному фонді «Карітас» Стрийської єпархії у м. Стрий завдяки п. Ірині Стефанишин, заступнику директора з навчально-виховної роботи, є налагоджена співпраця з ВПХУ № 16. Пані Ірина та студенти вищезгаданого навчального закладу ділилися враженнями від спілкування з людьми з особливими потребами та закликали своїх ровесників наслідувати їх приклад.

 

На завершення круглого столу було презентовано відео з літного відпочинкового табору для людей з особливими потребами, що відбувся завдяки коштам вилученим від Великодньої ярмарки, проведеної Стрийською міською радою спільно з навчальними закладами м. Стрия у 2012 році. Як зазначила п. Таїсія Гайдукевич, заступник міського голови, проведення таких акцій вчить шкільну та студентську молодь бути милосердними і робити добро, що в майбутньому допоможе їм стати добрими та ревними християнами. Подякувавши усім учасникам круглого столу за відкритість та розуміння, о. Василь Гушуватий, директор благодійного фонду «Карітас» Стрийської єпархії, заохотив до майбутньої співпраці, щоб разом іти у вибраному напрямку, допомагаючи і підримуючи одні одних.

 

Джерело: http://stryi.ugcc.org.ua