Про знак Франциска, який зрозуміли неправильно
  • Втр, 20/01/2015 - 13:15

Папа Франциск і кардинал Тагле показали сім'ям, які мають проблеми зі слухом, жест любові. Але не всі його зрозуміли.

Після цієї зустрічі в п'ятницю з сім'ями в Mall of Asia Arena ми з Якубом Шимчуком отримуємо питання, що ж то за знак, який показали Франциск і кардинал Луїс Антоніо Tагле. Вони позували для фото з жестом, в якому вказівний палець і мізинець витягнуті, а два інших сховані.

На перший погляд, ця фотографія може шокувати, бо нагадує знак, яким послуговуються сатаністи. Однак, не варто робити з цього факту далекосяжні висновки. З контексту усієї зустрічі стає зрозумілим, що це знак з мови жестів, яку використовували в цьому випадку. А мовою глухих – це знак любові.

Під час зустрічі з сім'ями Франциск почув три свідчення. Одне з них розповіла сім'я Круз, члени якої, подружжя і п'ять їхніх дітей, глухі. Пізніше, коли вони прийшли до Папи і митрополита Маніли і подякували їм мовою жестів – вклонилися, цілуючи свої долоні, наче посилаючи поцілунок. Франциск і кардинал Тагле відповіли їм тим же.

Там немає потреби шукати теорій змови і роздмухувати цієї ситуації. Це був жест спрямований до сімей, які, як сім'я Круз, мають проблему зі слухом. У всякому разі, обидва знані своєю любов'ю до людини і висловлюють це різними жестами. У Манілі, серед журналістів і коментаторів я не чув, щоб хтось звертав на цей знак увагу, пов'язуючи його зі знаком сатаністів.

Про це також «говорять» інші жести. Наприклад, щирі обійми Папи з вуличними дітьми, яких він несподівано відвідав. Або сердечний знак миру, який він передав хворій монахині. Або ж відкритість і чутливість філіппінського кардинала, який пішов провідати свого батька в лікарні, а там не зупинився лише в палаті, де він лежав, але обійшов півлікарні, підтримуючи на дусі пацієнтів. А коли Святішому Отцю повідомили, що в провінції Лейте людям дуже нашкодив тайфун Йоланда, Папа зі співчуття заплакав.

Маріуш Маєвський