Проблема абортів у США: Багато американців не розуміють, що таке вагітність і мораль
  • Чтв, 23/07/2020 - 15:42

Найновіше дослідження громадської думки на тему ставлення до абортів показало, що процедура вбивства зачатих дітей не є бажаним «суспільним добром». Посередні американці, котрих цього разу попросили висловити свою думку, зазначили, що їм бракує інформації на тему перебігу вагітності та моральних вимог.

Дослідження на тему «How AmericansUnderstandAbortion» було опубліковане цього тижня у McGrathInstitute for Church Life Університету Нотр-Дам. Соціологи опитували американців, щоб отримати відповіді на тему моральності і легальності абортів.

Одним із найважливіших результатів опитування, на думку авторів проекту, є бажання американців отримувати більше знання у цій сфері.

Визнаючи аборт «однією із найбільш кричущих і контроверсійних тем» в сучасній політиці та культурі, звіт Нотр-Дам додає, що «це тема, яку люди визнають, але на загал уникають». Це виходить з того, що ця тема є для багатьох такою, що поляризує, ставить клеймо, викликає сором, а також є прихованою і глибоко особистою.

Група соціологів ставила відкриті запитання у розмові, що тривала приблизно 75 хвилин. Респондентів не інформували наперед про те, що мова стосуватиметься абортів. Загалом було опитано 217 осіб у шести штатах в період від березня до серпня 2019 року. В підсумку, результати показали, що загалом американці не хочуть абортів, але згідні на таку процедуру за певних умов.

«Жоден з респондентів не говорив про аборт як про бажане добро», - йдеться у звіті. – «Американці не трактують аборт як щасливу подію чи щось, чого вони б прагнули».

Виглядає на те, що результати цього опитування демонструють невідповідність кампанії, яка стартувала в ЗМІ під назвою #ShoutYourAbortion (Кричи про свій аборт) в 2015 році і заохочувала жінок позитивно розповідати про власний досвід пережитого аборту без «суму, сорому чи жалю».

Ще одним результатом опитування було те, що багато американців не «розмовляли глибоко про аборт», чи то боячись конфлікту, чи тому, що вважають, що не володіють «науковою, юридичною і моральною інформацією, яка б дала їм змогу заторкувати такі важкі теми».

«Люди насправді не знають, що думають про цю проблему», - зазначають автори опитування. - «Їхні думки про цю проблему можуть бути «поверхневими» чи «пов’язаними з особистим досвідом», а не результатом «систематичного» чи «уважного» роздумування на цю тему».

Для католиків, котрі керуються вченням Церкви про святість життя, це може становити перешкоду в євангелізації. Однак, захисники життя можуть почати від того, щоб зайнятись «супутніми проблемами», тобто обставинами, які наштовхують молодих матерів прийняти рішення про аборт. Йдеться про домашнє насильство, бідність чи расову несправедливість. Вони можуть допомагати людям давати собі раду з цими проблемами, а тоді пояснювати чому аборт є злом – пояснюють автори опитування.

Опитування показало, що багато осіб допускають аборт з метою продовження «доброго життя». Це поняття охоплює питання здоров’я, підтримки, фінансової стабільності і т.п. «Вибір доброго життя для багатьох є достатньою причиною для проведення аборту», - зазначають автори, додаючи, що найбільше за «добре життя» виступають ліберальні респонденти.

35% опитаних вважають, що аборти мають бути легальними за всяких умов (більшість з них – не релігійні та прихильники Демократичної партії, молоді, з освітою і знають когось, хто зробив аборт).

14% опитаних зазначили, що аборт має бути незаконним за всяких умов (майже усі з них були морально проти абортів, усі були католиками або протестантами, переважно – республіканці та «непропорційно білі чоловіки, не-латиноси»; половина з них мали вищу освіту, а більшість – належали до старшого покоління).

На запитання чому респондент дотримується такої думки, багато хто зізнався, що не має базових знань на тему вагітності, моральних рамок, приписів щодо абортів у їхньому штаті, а також наслідків аборту.