Пробудження о 5 і холодний душ: як виглядав день Івана Павла II
  • Пон, 23/10/2017 - 11:53

“Бачив те, чого не бачили інші” – ці слова можуть належати лише особистому секретареві Папи архибіскупу Мечиславу Мокшицькому, який у своїй книзі “Секретар двох Пап” розповідає про багато деталей щоденного життя святого.

5.00-5.30 – прокидання

Іван Павло II прокидався між п’ятою і і п’ятою тридцять. Зазвичай, вистачало йому шести, шести з половиною годин сну. “Прокидався сам. Був у спальні годинник – будильник, але не пригадую, щоби хоч раз ним скористався” – пригадує архибіскуп Мокшицький.

Опісля сну – молитва. “Опісля приймав душ – завжди холодний. Як говорив: для здоров’я”. Потім Святий Отець готувався до розважань у каплиці та Літургії.

7.00 Меса (Літургія)

Перед Літургією у каплиці Папа  виймав дві картки з переліком імен працівників, повільно молився за кожного і вкінці благословляв, роблячи знак хреста.

Опісля Літургії Папа зустрічався з учасниками Євхаристії на духовну розмову. Коли гості розходились – вертався до молитви.

8.15 Сніданок

Після сніданку – робочий день. По дорозі з трапезної до своєї кімнати Папа іноді переглядав пресу. Після цього – читав літургічні тексти, розважання на тему Святого Письма, потім – переглядав і підписував документи. Щодня надходили дві товсті папки – вранці і ввечері.

Як пригадує архибіскуп, Папа перечитував уважно кожнісінького листа.

9.00 Творення проповідей, промов 

Після того, яка Святіший Отець зламав руку – не міг писати сам, але надиктовував. Нотувати все це було обов’язком архибіскопа Мокшицького. “Диктував усе з пам’яті. Не користався книжками, науковими джерелами, все було переосмислене і не потребувало корективів”.

11.00-12.30  Аудієнція

Аудієнції передувала молитва на вервиці, потім йшов іще до каплиці. Офіційна аудієнція відбувалася на другому поверсі, в бібліотеці. Після чого Папа знову йщов до каплиці.

13.30 обід

Перед обідом сходилось багато запрошених на спільну трапезу, перед якою була коротка молитва. Після того, як усі гості розходились, Понтифік знову ставав до молитви.

15.00-16.30 читання книг

По черзі, одного дня архибіскуп, іншого – сестра Єфрозина читали Папі книжки, а він слухав, прилігши.

17.00 підписання документів

Після полудневого читання Святіший Отець брався знову до документів і підписував близкь 30 – 40 листів, серед яких – номінації владик.

18.00-19.30 аудієнція

На ці аудієнції приходили ті, хто ближче співпрацював із Папою.

19.30 вечеря

21.00-22.30  читання

Понтифік цікавився різною літературою. Часто, слухаючи читання книг з теології та догматики просив “Перейдімо далі, то знаю”.

22.30

Близко одинадцятої завершувався день Святішого Отця: відкривав вікно і довго дивився на Рим, а потім робив знак хреста, мабуть, як пригадує архибіскуп, благословляючи увесь світ.

Переклад Тетяни Трачук