Продовжується вшановування пам’яті митрополита Андрея Шептицького
  • Пон, 20/02/2017 - 13:10

Триває другий рік від часу як на Львівщині відсвяткували ювілейну 150-ту річницю від дня народження Митрополита Андрея Шептицького, а вшанування праведника не зупиняється, хіба лише набирає потуги. Минулого року у різних місцевостях Львівщини було реалізовано доволі значне число різноманітних акцій учасниками і домінантою яких була переважно студіююча молодь.

Це футбольні та шахматні турніри на кубки Митрополита Андрея, змагання з водного поло, виставки творчих робіт юних мистців, виступи окремих виконавців та цілі концертні програми, але найбільш масштабною була науково-дослідницька конференція «Андрей Шептицький – будівничий держави, князь Церкви, лідер нації», яка відбувалась у три етапи: 1-й на місцевому рівні у навчальних закладах, 2-й у Львівській політехніці, 3-й у Львівському театрі опери і балету. На загал на місцевому рівні було проведено понад три десятки учнівських і студентських конференцій число учасників і виголошених доповідей на яких мабуть уже не вдасться порахувати. На другому етапі в 11-ти секціях було заслухано трохи більше як 100 доповідей доповідачі яких прибули з міст та сіл переважно Львівщини, але також Франківщини, Закарпаття, Луганщини (Сіверськодонецьк), Волині (Луцьк), Одеси, Маріуполя, Полтавщини (Нижньомлинськ). У третьому турі було представлено 12 об'єднаних доповідей, які виголосили 40 доповідачів.

Цього року Громадською радою «Святий Юр» започатковано нове коло вшанування пам’яті і вивчення спадщини великого Митрополита. 16 лютого у Львівському техніко-економічному коледжі розпочалось проведення першого етапу Міжнародної науково-практичної конференції «Андрей Шептицький – це Україна: будівничий, князь, лідер». Студентами першого курсу підготовані 7 доповідей виголошення яких було помережано виконанням пісень та художнього читання. Попри те, що організатори конференції минулого року мали нагоду вислухати десятки подібних презентацій, все ж були приємно подивовані, коли чули нові факти про Митрополита Андрея і вкотре переконувались, що тема Шептицького направду є невичерпною. Усі учасники конференції, виконавці пісень та їх наставники були нагороджені дипломами, подяками та книжками з автографом відомого поета і громадського діяча Ігоря Калинця.

Метою цьогорічного циклу конференцій, що їх організовує Громадська рада «Святий Юр» є залучення до дослідницької та творчої праці щораз більшого числа студіюючої молоді.

Практика минулого року дозволила констатувати дві важливі речі:

- як це не дивно, але у сучасному зматеріалізованому світі тема життєвого подвигу Андрея Шептицького викликає у молодих людей жваве зацікавлення;

- праця над розкриттям теми стимулює молодих людей до духовних роздумів і внутрішньої переміни.

Оскільки перший тур цьогорічної конференції лише розпочинає свою роботу організатори запрошують учнів старших класів та студентів різних навчальних закладів як Львівщини так і усієї України долучатись до участі в роботі конференції.

 

ПОЛОЖЕННЯ

про міжнародну науково-практичну конференцію

 

«АНДРЕЙ ШЕПТИЦЬКИЙ – ЦЕ УКРАЇНА: БУДІВНИЧИЙ, КНЯЗЬ, ЛІДЕР!»

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. Організатором науково-практичної конференції (надалі – конференція) є Громадська Рада «Святий Юр» Центру національного виховання ім. Андрея Шептицького.

2. Науково-практична конференція проводиться в 5 етапів:

- І етап –  лютий 2017 року;

- ІІ етап – березень 2017 року;

- ІІІ етап – квітень 2017 року;

- IV етап – травень 2017 року;

- V етап – 29.07.2017 року;

На І-IІІ етапах вся організація та проведення конференції покладаються на місцеві оргкомітети та журі.

3. До участі в конференції запрошуються учні навчальних закладів України і світу.

4. Учасники конференції подають науково-практичіні роботи та заявки на участь не пізніше ніж за десять днів до початку конференції в організаційний комітет.

5. Журі протягом семи днів з дня отримання заявок оцінює подані проекти, визначає рейтинг робіт.

6. Оргкомітет, на підставі інформації журі, визначає час і місце проведення конференції (І-V етапів), про що повідомляє учасників.

7. За результатами кожного з етапів визначаються кращі роботи для участі в наступному етапі.

8. Переможці та призери будуть нагороджені дипломами та цінними подарунками.

9. По завершенні конференції буде випущено збірник найкращих науково-практичних робіт.

 

ІІ. МЕТА І ЗАВДАННЯ

1.      Вшанування пам’яті Андрея Шептицького як будівничого української держави, духовного провідника народу, лідера української нації.

2.      Привернути увагу молоді до багатогранної діяльності митрополита Андрея Шептицького.

3.      Розробка і впровадження системи національного виховання, направленої на всебічний розвиток особистості в гармонії, духа, душі, тіла, природи.

4.      Вивчення і практичне застосування вчення і спадщини Андрея Шептицького в сучасних умовах будівництва і розвитку української держави.

5.      Розвиток в українському суспільстві християнських цінностей, християнської моралі, християнських чеснот, християнської культури, християнської мудрості.

6.      Формування в української молоді духа єдності, духа любові, духа справедливості, духа лідерства, духа переможців.

7.      Формування в української молоді розуміння вкладу митрополита Андрея в розбудову Христової церкви, виховання національно свідомої молоді.

8.      Розкрити роль Андрея Шептицького у становленні української державності, християнському вихованні української нації.

9.      Залучити молодь до науково-практичної роботи з актуальних питань духовності та просвітництва в новітній історії України.

 

ІІІ. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО РОБІТ

 Наукова робота повинна бути пізнавальною та цікавою для загалу, мати пошуковий, дослідницький та практичний характер.

 Роботи подаються в друкованому та електронному варіантах українською мовою. Для представлення дослідження можуть використовуватися слайдові презентації (7-10 слайдів). Регламент виступу до 8 хвилин (І етап), до 10 хвилин (ІІ етап), до 12 хвилин (ІІІ-V етапи).

 Вимоги до тексту: обсяг основного тексту не повинен перевищувати  20 сторінок формату А-4 (І етап), 25 сторінок (ІІ етап), 30 сторінок (ІІІ-V етапи), набраних у текстовому редакторі Word шрифтом Times New Roman, кегль 14, з 1,5 міжрядковим інтервалом, поля – 25 мм.

Тематика міжнародної науково-практичної конференції «Андрей Шептицький – це Україна: будівничий, князь, лідер!» (обов’язкова для всіх учасників):

1.      Андрей Шептицький – духовно-культурне виховання;

2.      Андрей Шептицький – національно-патріотичне виховання;

3.      Андрей Шептицький – політико-правове виховання;

4.      Андрей Шептицький – здоров’я нації, фізичне виховання;

5.      Андрей Шептицький – знання, освіта, наука;

6.      Андрей Шептицький – трудове виховання (кооперація);

7.      Андрей Шептицький – фінансово-економічне виховання;

8.      Андрей Шептицький – природоохоронне виховання.

Роботи в електронному виді надсилати на електронну адресу Оргкомітету за місцем проведення Конференції.

 

ІV. ЧАС І МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ КОНФЕРЕНЦІЇ

І етап науково-практичної конференції відбудеться у лютому 2017 року в школах, гімназіях, ліцеях, училищах, технікумах, коледжах, інститутах, університетах, академіях міст та районів України.

ІІ етап Конференції відбудеться у березні 2017 року в районах, містах України.

ІІІ етап Конференції відбудеться у квітні 2017 року в областях України. На І-ІІІ етапах вся організація та проведення конференції покладаються на місцеві оргкомітети та журі.

ІV етап Конференції відбудеться у травні 2017 року за участю переможців обласних Конференцій в Національному університеті «Львівська політехніка».

V етап Конференції відбудеться 29 липня 2017 року у Святоюрському комплексі м. Львова.

 

ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ КОМІТЕТ КОНФЕРЕНЦІЇ

1. Загальне керівництво щодо підготовки та проведення конференції здійснює організаційний комітет.

Голова оргкомітету – Брунець Григорій – президент Центру національного виховання ім. А.Шептицького, президент благодійного фонду «Святий Юр», заступник голови ГР «Святий Юр». Контактний тел. (098) 219-39-17. E-mail: gbrunets@ukr.net.

Члени оргкомітету:

-        Владика Ігор Возьняк – Архієпископ і Митрополит Львівський УГКЦ;

-        Шухевич Юрій – герой України, депутат Верховної ради України, член ГР «Святий Юр»;

-        Чолій Євген – президент Світового конгресу українців, член ГР «Святий Юр»;

-        Бобало Юрій – доктор технічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, ректор Національного університету «Львівська політехніка», член ГР «Святий Юр»;

-        Скотна Лариса – ректор Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка, доктор філософських наук, професор;

-        Васюник Ігор – депутат Верховної ради України, член ГР «Святий Юр»;

-        Кошулинський Руслан – заступник голови Верховної Ради України у 2012-2014 рр., депутат Львівської обласної ради, член ГР «Святий Юр»;

-        Вакарчук Святослав – заслужений артист України, лідер рок-гурту «Океан Ельзи», композитор, громадський діяч, почесний громадянин м. Львова, член ГР «Святий Юр»;

-        Надал Сергій – міський голова Тернополя з 2010 року, громадсько-політичний діяч;

-        Марцинків Руслан – міський голова Івано-Франківська, Народний депутат України VII скликання;

-        Шкутяк Зиновій – депутат Верховної ради України V, VI скликань, міський голова Івано-Франківська у 1998-2006 рр., громадсько-політичний діяч, член ГР «Святий Юр»;

-        Корж Роман – проректор з науково-педагогічної роботи національного університету «Львівська політехніка», доцент, кандидат технічних наук, член ГР «Святий Юр»;

-        Дадак Роман – голова Ради директорів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації Львівської області, директор Технологічного коледжу «НЛТУ»;

-        Дмитришин Василь – директор  Стрийського коледжу Львівського національного аграрного університету;

-        Тринька Володимир – віце-президент Центру національного виховання ім. Андрея Шептицького, депутат Львівської обласної ради V скликання, громадсько-політичний діяч, член ГР «Святий Юр»;

-        Паска Олег – віце-президент Центру національного виховання ім. Андрея Шептицького, голова ГО «Народня справа», депутат Львівської обласної ради V скликання, член ГР «Святий Юр»;

-        Лепецький Юрій – віце-президент благодійного фонду «Святий Юр», член Наглядової ради ПАТ «Холдингова компанія «ЕКО-ДІМ», член ГР «Святий Юр»;

-        Запотічний Іван – президент компанії «Леокераміка», член ГР «Святий Юр»;

-        Шуптар Олег – президент компанії «Техніка для бізнесу», член ГР     «Святий Юр»;

-        Смуток Дмитро – генеральний директор компанії «Ніка-Захід», член ГР «Святий Юр»;

-        Бережанський Олександр – президент групи компаній «Берта» (ТМ «Близенько»), громадський діяч, член ГР «Святий Юр»;

-        Кміть Микола – Голова Львівської обласної державної адміністрації у 2008-2010 рр., сенатор Українського католицького університету, громадсько-політичний діяч, член ГР «Святий Юр»;

-        Козицький Зіновій Ярославович – генеральний директор компанії „Укрнафтогазінвест”, громадський діяч;

-        Брунець Володимир – директор компанії «Брунець та партнери», член ГР «Святий Юр»;

-        Пилип Степан – генеральний директор компанії «Фенікс-Стефано», президент футбольного клубу «Фенікс-Стефано» член ГР «Святий Юр»;

-        Баран Олег – директор компанії «Барком» (ТМ «Родинна ковбаска»), президент волейбольного клубу «Барком», громадський діяч;

-        Гудзоватий Андрій – директор компанії «Хліб-трейд» (ТМ «Просто добрий хліб»), громадський діяч;

-        Артемович Володимир – голова Наглядової ради ПАТ «Холдингова компанія «ЕКО-ДІМ», член ГР «Святий Юр».

-        Горбань Роман – голова Жовківської районної ради;

-        Карпа Іван – заступник голови Яворівської районної ради, громадсько-політичний діяч, член ГР «Святий Юр»;

-        Шкіндюк Іван – голова Верховинської районної ради;

-        о. Зиновій Хоркавий – парох Церкви Пресвятої Богородиці – Володарки України, член ГР «Святий Юр»;

-        Данькевич Степан – директор ДП «Радехівське лісомисливське господарство», член ГР «Святий Юр»;

-        Сохнацький Степан – директор ДП «Жовківське лісомисливське господарство», член ГР «Святий Юр»;

-        Трояновський Богдан – директор видавництва «Свічадо», член ГР «Святий Юр»;

-        Турко Михайло – директор видавництва «Растр-7» член ГР «Святий Юр»;

-        Залуцький Володимир – кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки підприємства та інвестицій Національного університету «Львівська політехніка»;

-        Касянчук Сергій – директор представництва Світового конгресу українців в Україні;

-        Джала Юрій – директор Класичної гімназії при ЛНУ імені Івана Франка;

-        Грицевич Роман – голова Правління ГО «Незабутня квітка», депутат Львівської міської ради, член ГР «Святий Юр»;

-        Балицький Олексій – заступник міського голови м. Трускавець, депутат Львівської обласної ради; член ГР «Святий Юр»;

-        Вихованська Галина – директор дитячої школи народних мистецтв, м.Львів, член спілки дизайнерів України, член ГР «Святий Юр»;

-        Гринчук Роман – директор СШ № 34 м. Львова, член ГР «Святий Юр»;

-        Марциняк Михайло – директор СШ № 62 м. Львова, член ГР «Святий Юр»;

-        Матковський Іван – громадсько-політичний діяч, член ГР «Святий Юр».

 

СКЛАД  ЖУРІ

Голова журі – Вакарчук Іван, герой України, міністр освіти і науки України у 2007-2010 рр., ректор Львівського національного університету ім. І,Франка у 1990-2007, 2010-2013рр., доктор фізико-математичних наук,  заслужений діяч науки і техніки України, заступник Голови ГР «Святий Юр».

Члени журі:

-        Владика Володимир Груца – єпископ-помічник Львівської архієпархії;

-        Калинюк Валерій – голова Громадської ради «Святий Юр», голова Наглядової ради БФ «Святий Юр», депутат Львівської обласної ради V скликання, громадсько-політичний діяч;

-        Калинець Ігор – поет, громадский діяч, лауреат державної премії України ім. Тараса Шевченка, почесний громадянин м. Львова, член ГР «Святий Юр»;

-        Давимука Степан – громадсько-політичний діяч, професор, доктор економічних наук, заступник голови ГР «Святий Юр»;

-        Франко Петро – громадсько-політичний діяч, голова обласного Товариства політичних в'язнів і репресованих, член ГР «Святий Юр»;

-        Лижичко Руслана – народна артистка України, переможниця пісенного конкурсу Євробачення-2004, лауреат Премії імені Василя Стуса, почесна громадянка м.Львова, громадсько-політичний діяч, член ГР «Святий Юр»;

-        Шкраб’юк Петро – доктор історичних наук, письменник, лауреат Всеукраїнської літературної премії ім. Ірини Вільде, член ГР «Святий Юр»;

-        Хомик Ореслава – голова Всеукраїнського громадського об’єднання «Союз Українок України», громадсько-політичний діяч, член ГР «Святий Юр»;

-        Медвідь Любомир – професор, заслужений діяч мистецтв України, народний художник України, академік Академії мистецтв України, лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка 2014 р., член ГР «Святий Юр»;

-        Скакун Ярослав – народний художник України, професор кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв, заслужений діяч мистецтв України, член ГР «Святий Юр»;

-        Кузьмак Ігор – директор ТзОВ «Укрдизайнгруп», заступник голови ГР «Святий Юр», громадсько-політичний діяч;

-        Литвин Микола – доктор історичних наук, директор Інституту українознавства імені І. Крип'якевича НАН України;

-        єрм. Юстин д-р Бойко – настоятель Свято-Іванівської Лаври студійського уставу УГКЦ, член ГР «Святий Юр»;

-        Магльований Анатолій – проректор з науково-педагогічної роботи Львівського національного медичного університтету ім. Данила Галицького, доктор біологічних наук, професор;

-        Бурко Сергій – народний артист України, головний диригент оркестру «Віртуози Львова», професор, член ГР «Святий Юр»;

-        Козак Богдан – Академік Академії мистецтв України. Професор, зав. кафедри театрознавства та акторського мистецтва ЛНУ, народний артист України, член ГР «Святий Юр»;

-        Парубій Володимир – директор Львівського обласного будинку вчителя, громадсько-політичний діяч, член ГР «Святий Юр»;

-        Боровець Зеновій – доцент Національного університету «Львівська політехніка», член комісії у справах мирян Львівської єпархії УГКЦ, член ГР «Святий Юр»;

-        Свереда Зиновій – доктор соціальної економіки, президент Академії етики та економіки, доцент Папського Григоріанського університету;

-        Брунець Віктор – член Правління ГО «Центр національного виховання ім. Андрея Шептицького», член ГР «Святий Юр»;

-        Горалевич Юрій – член Національної Спілки Архітекторів України,

лауреат Державної премії в галузі архітектури, член ГР «Святий Юр»;

-        Кожан Ігор – директор національного музею імені Андрея Шептицького, член ГР «Святий Юр»;

-        Козицький Максим – директор ТОВ «Еко-Оптіма», член ГР «Святий Юр»;

-        Сварник Іван – директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки, член ГР «Святий Юр»;

-        Коваль Ігор – кандидат історичних наук, доцент кафедри релігієзнавства, теології і культурології Прикарпатського національного університету

імені Василя Стефаника;

-        Тарасюк Ірина Володимирівна – методист Ради директорів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації Львівської області;

-        Залога Ольга Володимирівна – голова методичного об"єднання заступників директорів з гуманітарної освіти та виховання  ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації Львівської області;

-        Середа Володимир – громадський діяч, голова Об'єднання товариства депортованих українців «Закерзоння», голова Львівського регіонального суспільно-культурного товариства «Надсяння», член ГР «Святий Юр»;

-        Гайда Микола – заступник директора Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень Міністерства культури України, член ГР «Святий Юр»;

-        Ключковська Ірина – директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», заслужений працівник освіти України.кандидат педагогічних наук, доцент, член ГР «Святий Юр»;

-        Корнєєва Галина – завідувач музею «Русалка Дністрова», музею-садиби Маркіяна Шашкевича, кандидат історичних наук, член ГР «Святий Юр»;

-        Лозинський Мар’ян – проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Львівського національного університету ім. І. Франка, кандидат історичних наук, член ГР «Святий Юр»;

-        Шалата Михайло – кандидат філологічних наук, професор кафедри теорії та історії української літератури Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка;

-        Жаровська Ольга – професор Мешенського університету (Китай), волонтер фундації духовного відродження, член ГР «Святий Юр»;

-        о. Кекош Олег – капелан Дрогобицького державного педагогічного університету;

-        Рибак Борис – перший директор музею народної архітектури та побуту у м. Львові, громадсько-політичний діяч, член ГР «Святий Юр»;

-        Околіт Ростислав – директор компанії «Баденгаз», громадський діяч, член ГР «Святий Юр»;

-        Федик Ігор – заслужений учитель України, учитель історії СШ № 34 м. Львова.

У складі оргкомітету та журі можливі зміни та доповнення.

Оргкомітет