Проект реконструкції (відновлення) Площі Святого Юра з спорудженням Пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому в м. Львові
  • Чтв, 19/03/2015 - 23:39

Відредаговану версію концепції проекту пам'ятника Митрополиту Андрею Шептицькому у Львові та реконструкції площі Святого Юра опублікували в мережі Інтернет.

Як зазначається в пояснювальній записці, складені містобудівні умови функціонування площі Святого Юра на початку XXI ст. не відповідають вимогам сьогодення як у формуванні середовища головного підходу до Собору Святого Юра, так і при проведенні масових заходів у відпустові часи на Святоюрській горі.
 
«Найбільш деструктивним, дисгармонійним елементом площі й ансамблю Святого Юра є існуюча автомобільна дорога, що проходить біля самого входу до комплексу Собору, що диктує необхідність проведення радикальної реконструкції планувальної структури території Площі і скверу на ній», – підкреслюється в проекті.
 
Простір площі Святого Юра розкривається до південного сходу і півдня, до історично-складеної забудови – навчальних корпусів НУ «Львівська Політехніка» і житлового кварталу, що півколом обіймають площу і задають її параметри. Середовище площі, в ореолі Собору Святого Юра – ландшафт Святорської Гори (елемент Головного Європейського вододілу), орієнтація по сторонах світу, існуючі зелені насадження, транспортні й пішохідні  потоки і т.п. задають її архітектурно-планувальне рішення, а також її композиційне ядро – єдине місце для розміщення пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому, підкреслюють автори проекту.
 
 
Генеральний план
 
Для створення площі перед Собором Святого Юра проектом передбачено перенесення траси автомобільної дороги на відрізку від вул. Листопадового Чину до вул. Митрополита Андрея ближче до навчальних корпусів НУ «Львівська Політехніка». Даним рішенням має оптимізуватися організація транспортного і пішохідного руху: влаштовуються пішохідні переходи через проектовану дорогу (один з них – світлофорний перехід), велодоріжки, зупинка громадського транспорту, автомобільна автостоянка і ін.
 
Транзитний проїзд через площу з вул. Озаркевича – ліквідовується; вулиця стає пішохідною (узвіз), з можливістю проїзду обслуговуючого транспорту.
 
Із зміною траси проїжджої частини планувальна структура Площі стає просторово цілісною, значно збільшується пішохідна зона перед входом до комплексу Собору Святого Юра, існуючі дерева максимально зберігаються і стають органічною складовою площі, додають автори проекту.
 
 
Напрями головних підходів до собору формуються  головними композиційними осями – зі сторони вулиць Устияновича, Листопадового Чину, Митрополита Андрея й вул. Шептицьких, на яких передбачено влаштування місць для відпочинку, розміщення паркових лавок, питтєвих фонтанчиків, ліхтарів зовнішнього освітлення,  ландшафтних композицій і ін.; серед існуючих зелених насаджень передбачено влаштування сучасного дитячого майданчика.
Щодо зелених насаджень, то, підкреслюють розробники проекту, їх інвентаризацію провели спеціалісти Ботанічного саду Національного лісотехнічного Університету. Під проектовану дорогу попадає (під реконструкцію – вирубка і пересадка) деревно-чагарникові рослини, з них: 10– в доброму стані, 26 – в задовільному стані (хворі), 15 – в незадовільнму стані (сухостої). Проектом передбачена кількість нових зелених насаджень - до 100 деревно-чагарникових рослин.
 
Пам'ятник Митрополиту Андрею Шептицькому запроектований на гранітному стилобаті і орієнтований на південний схід.
- Статуя Митрополита (бронзове литво) – висотою 3,6 м.
- Загальна висота композиції – до 5,8 м (з базисною частиною в  камені)
- Стилобат пам'ятника – включення елементів граніту полірованого, коричнево-охристого відтінків.
- Замощення  площі, алей  – комбіноване: природній камінь, плити ФЕМ сіро-охристі, коричневі відтінки
- Озеленення території – хвойні і листяні зелені насадження, стрижені і декоративні кущі, квітники.

Як повідомлялося раніше, мер Львова Андрій Садовий заявив, що сьогодні розпочинається процес зрізки сухих дерев на площі Святого Юра. Нагадаємо також, на втілення проекту з реконструкції площі Святого Юра з міського бюджету планують витратити близько 30 мільйонів гривень. Ще близько 3,5 мільйонів гривень, яку сплатить архієпархія УГКЦ, спрямовані безпосередньо на встановлення пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому.

За інформацією monument-lviv.blogspot.com