Проф. Старовіч: Існує секта гендер
  • Чтв, 14/05/2015 - 20:02

В осередку Конференції єпископату Польщі відбулася зустріч з нагоди видання книги «Гендер, погляд з різних перспектив». Тема викликала бурхливі емоції.

Книжку «Гендер, погляд з різних перспектив» видало видавництво Вищої Школи Союзу сімей у Варшаві, і її було презентовано 6 травня в осередку КЄП як наслідок дебатів «Гендер очима спеціалістів», що відбулася минулого року, повідомляє Gość Niedzielny.

Публікація є збіркою зачитаних і поширених рефератів, що представляють думки на тему гендер з різних сторін. Свою думку висловлюють серед інших Малґожата Фушара, уповноважена уряду у справах рівного ставлення, о. Лєшек Воронєцкі, Збігнєв Лев Старовіч, сексолог, а також Малґожата Хмєлєвска, настоятелька спільноти «Хліб Життя».

Присутній на зустрічі з журналістами о.проф. Мацєй Ольчик, асистент Кафедри моральної теології і духовності Університету Адама Міцкевича в Познані, звернув увагу на те, що слово «гендер» викликає у Польщі багато напруження і полеміки, також виникають певні скорочення і спрощення. «Дійшло до образливого поділу на прихильників і противників гендеру. Прихильники – це науковий світ, противники – це переважно католики, консерватори-традиціоналісти, неосвічені, які переважно керуються страхом», – розповів він, додаючи, що цей поділ є дуже образливий.

В свою чергу Анджей Коханські, генетик з Польської академії наук, зазначив, що найновіша наука не має сумніву, що стать є явищем, яка визначається генетично. Він також звернув увагу на те, що проблемою в науковому підході до гендеру є багатозначність основних термінів. «З одного боку, маємо справу з псевдонаукою, а з іншого – з наукою. Між ними немає площини порозуміння, якщо не будуть створені умови для застосування апарату генетики, – сказав А. Коханські.

Збігнєв Лев Старовіч окреслив чотири сфери, в яких присутня гендерна ідеологія: дослідницька; питання ролі, статусу і позиції жінки; лікарська практика і секта гендер.

Говорячи про дослідницьку точку зору, він звернув увагу на триваючу наукову суперечку щодо того, наскільки наша стать є обумовлена біологічно, а наскільки культурно. Сексолог навів дані найновіших досліджень проф. Єжи Ветулані, опубліковані в книжці «Психіатрія на підборах», в якій стверджується, що існує фундаментальна відмінність між мозком жінки і чоловіка, що тягне за собою зазначені наслідки. «Водночас в гендеризмі говорять про те, що відмінність між мозком обох статей є неважливою», – сказав З. Лев Старовіч.

Посилаючись на власну лікарську практику, він звернув увагу на все зростаюче явище «статі за бажанням» – до лікарів на прийом все частіше приходять особи, незадоволені власною статтю. «Досі зміна статі стосувалась транссексуалів, а тепер транссексуальність є одним з елементів синдрому статевої дисфорії», – пояснив він, додаючи, що у цій сфері на лікарів чиниться все більший тиск.

Проблема є також у сфері лібідо. «Впродовж кількох десятків років сексологія доказувала, що сексуальний потяг є сильніший в чоловіків. Натомість гендерні рухи стверджують, що такий же сильний потенціал лібідо придушується в жінок. В той же час, дослідження, проведені у «визволених» скандинавських країнах показують, що жінки не мають більшого сексуального потягу», – додав він.

Сексолог звернув увагу на зміну проблем, з якими на прийом до лікарів приходять подружжя. «Типовими проблемами подружжя були узалежнення, боротьба за домінацію, а також втома жінок. Тепер в подружньому зв’язку йде ідеологічна війна за сприйняття статевих ролей», – сказав він. Сексолог застеріг, що боротьба статей негативно впливає на тривалість зв’язків і зменшення бажання один одного.

З.Л. Старовіч висловив жаль щодо того, що гендерні рухи утворюють свого роду «секту», яка «створює бачення нового, прекрасного світу». Її вплив відчувають люди науки, позиція яких не згідна з рухом гендер. «Існує велика доза нетерпимості по відношенню до осіб, які прив’язані до традиційних цінностей і традиційної моделі зв’язків. Часом я почуваюсь, як на війні», – сказав він.

Презентація книжки була  поєднана із дискусією на тему гендеру. Промовці погодились, що необхідною є команда експертів, яка опрацює християнську позицію щодо гендерної ідеології. Недостатньо аргументів, багато дискусій завершуються гучно, із творенням великої напруги. В медійному просторі повинні з’явитись голоси іншої сторони, в протилежному випадку нам буде накинутий дискурс про гендер. «Відповіддю християн має бути «fides et ratio» – сягання до джерел віри, але і аналіз розуму», – зазначив о. Ольчик. Він також закликав бути пильними і ставити запитання: «До якого плоду приведе ця думка».