Професор історії з Мюнхена Катрін Бек: «РПЦ було вигідно ліквідувати УГКЦ»
  • Чтв, 17/03/2016 - 15:36

Російська Православна Церква була інструментом комуністичного режиму проти Греко-Католицької Церкви, їй була вигідна ліквідація Греко-Католицької Церкви, оскільки вона отримала всі громади УГКЦ у Західній Україні.

Таку думку висловила Катрін Бек, професор історії Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана, співробітник Інституту східноєвропейських досліджень міста Регенсбург під час Міжнародної наукової конференції «Сила віри супроти насилля влади: греко-католики Центрально-Східної Європи в умовах переслідувань тоталітарних режимів після Другої світової війни» у приміщенні Київського національного університету імені Тараса Шевченка 17 березня у своїй доповіді на тему «Ліквідація УГКЦ у контексті сталінських репресій у Галичині».

Комуністичний режим, продовжила Катрін Бек, дозволив поширити РПЦ, але за те вона була під строгим контролем режиму. «Проте організація цієї Церкви була під постійним контролем держави. Єпископи перебували під контролем Міністерства внутрішніх справ, проповіді перевірялися, держава очікувала заяви лояльності від священиків і єпископів», – зазначила науковець.

Історик зауважила, що Римо-Католицька Церква в Галичині також піддалася переслідуванню і була розорена шляхом «релігійної чистки» і переміщення населення. Адже віруючі Рим-Католицької Церкви були в основному поляками і більшість повинна була покинути Україну, оскільки Радянський Союз і Польща підписали контракт обміну населення після Другої світової війни…

За словами професора історії, комуністична влада також працювала на знищення релігій інших національних меншин у Галичині, у тому числі єврейської.

«Синагоги були експропрійовані й закриті. Єдиний спосіб для євреїв жити "нормально" в сталінській державі – була асимілюватися до життя без релігії, зберігаючи тільки єврейську національність», – розповіла Катрін Бек.

За її словами, мусульманам здійснювати свою релігійну свободу теж було заборонено.

«Вважаю, що саме цей приклад показує, що Радянська держава йшла не тільки проти окремих конфесій, а й проти диверсифікації релігійного життя взагалі. Але, у підсумку, ні ліквідація УГКЦ, ні регуляція всіх інших Церков не принесли успіху. Віра виявилася сильнішою, ніж репресії», – насамкінець сказала історик Катрін Бек.