Проголошено Лоретанський ювілей для тих, хто подорожує літаками
  • Птн, 01/11/2019 - 13:53

В рамках урочистості Всіх Святих в Лорето урочисто проголошено Лоретанський ювілей для тих, хто подорожує літаками. Він триватиме від 8 грудня 2019 року до 10 грудня 2020 року.

В італійському місті Лорето, де згідно з давньою традицією зберігається назаретський будинок Матері Божої, в рамках урочистості Всіх Святих 1 листопада 2019 року урочисто проголошено Лоретанський ювілей для тих, хто подорожує літаками. Він триватиме від 8 грудня 2019 року до 10 грудня 2020 року. Про це повідомив наприкінці червня Папа Франциск, після свого візиту до Лорето, що відбувся 25 березня цього року з нагоди підписання Апостольське напоумлення у формі Листа до молоді «Христос живе» - «Christus vivit,.

Урочисте проголошення Лоретанського ювілею «Марія Цариця і Брама Небесна» відбулось в урочистість Всіх Святих після Святої Меси, яку очолив монсеньйор Кшиштоф Юзеф Никєль, регент Апостольської Пенітенціарії. Перед Марійським санктуарієм Архиєпископ Фабіо Даль Чін, Папський делегат для Марійського санктуарію в Лорето, прочитав декрет Вселенського Архиєрея про урочисте проголошення Лоретанського ювілею та відпустів з ним пов’язаних.

Архиєпископ Фабіо Даль Чін наголосив, що цей ювілей – це запрошення жити в святості в повсякденному житті. «Благодать Лоретанського ювілею огорне всіх подорожуючих на пасажирських та військових літаках, а також паломників, які з усього світу прибудуть до Марійського санктуарію в Лорето та перейдуть через Святі Двері, відкриваючи свої серця на навернення до Бога та оживлять відданість до Пресвятої Богородиці, Яка чуває над нами, коли подорожуємо літаками», – сказав він, підкреслюючи, що проголошення ювілею в урочистість Всіх Святих є щасливим збігом, адже політ літаків надихає до зрозуміння значення та сенсу життя кожної людини й кожного християнина, покликаних до польоту, покликаних до повноти життя й щастя, що є святістю, яку дарує нам Господь.

Лоретанський ювілей започаткує Кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, 8 грудня ц.р. відчиняючи Святі Двері в Лорето. 

2020 року відзначатиметься 100-річчя проголошення Пресвятої Богородиці з Лорето Небесною Покровителькою авіаторів та всіх, що подорожують літаками. Саме Марійському санктуарії в Лорето зберігається назаретський будиночок, у якому Пречиста Діва Марія отримала звістку про те, що стане Божою Матір’ю. Це передання підтверджене також історично-археологічними дослідженнями.