Програма богослужінь Папи на Великий Піст і Великдень
  • Чтв, 13/02/2020 - 16:04

У Ватикані оприлюднено програму богослужінь Святішого Отця, пов’язаних із відзначенням Пасхи, яка цього року за новим стилем припадає 12 квітня.

Ватиканський прес-центр поширив календар літургійних богослужінь, які Папа Франциск очолить протягом наступних місяців, що включають Великий Піст, Пасхальне Тридення та Пасху.

Згідно зі звичаєм, у Попільну середу, 26 лютого, якою в Церкві латинського обряду розпочинається Чотиридесятниця, Єпископ Риму пройде покаянною процесійною ходою Авентинським пагорбом від базиліки святого Ансельма до базиліки святої Сабіни, в якій відслужить Святу Месу з обрядом накладення попелу.

В першу неділю Великого Посту, 1 березня, Папа Франциск разом з найближчими співробітниками із Римської Курії вирушить на тижневі духовні вправи до Аріччі, які завершаться 6 березня. В п’ятницю, 20 березня, Святіший Отець очолить у базиліці Святого Петра у Ватиані покаянне богослуження в рамках ініціативи «24 години для Господа», під час якого сповідатиме.

На першу неділю квітня цього року припадає Пальмова неділя. Тож вранці, 5 квітня, Папа Франциск відслужить на площі Святого Петра у Ватикані Святу Месу, на початку якої відбудеться процесійна хода з галузками та спогадування Господніх Страстей. У Великий Четвер, 9 квітня, священики Римської дієцезії зберуться навколо свого єпископа в базиліці Святого Петра на Святу Месу посвячення мира. В п’ятницю, 10 квітня, в базиліці Святого Петра відбудеться богослуження Страстей Господніх, а ввечері – Хресна дорога в римському Колізеї. У Велику Суботу, 11 квітня, ввечері Папа очолить Пасхальне чування, а в неділю Пасхи, 12 квітня, – Святу Месу на площі Святого Петра, після чого опівдні звернеться з посланням «Urbi et Orbi». В Неділю Божого милосердя, 19 квітня, Святіший Отець відслужить Євхаристійне богослуження на площі Святого Петра.