Прогрес ніколи не є прогресом, якщо наука й етика не крокують пліч-о-пліч
  • Чтв, 11/07/2013 - 19:00

В той час, як у Франції триває законодавчий процес щодо лібералізації наукових дослідів на людських ембріонах, єпископи закликають розпочати відкриту суспільну дискусію щодо цього питання, яка б спокійно привела до «прийняття якнайкращого рішення». Метою законопроекту, який вже прийнятий сенатом у першому читанні, є змінити Закон про біоетику з 2011 р., щоб дозволити, як принцип, досліди на людських ембріонах, які на сьогодні є забороненими.

У зверненні за підписом архиєпископа П’єра д’Орнелла, який у Єпископській Конференції Франції очолює комісію з питань біоетики, йдеться про те, що події, які останніми місяцями відбуваються у Франції, підтверджують, наскільки важливою є громадська дискусія щодо питань, які стосуються суспільного життя. У цьому контексті він пригадав позитивний досвід «Генеральних Штатів з питань біоетики», скликаних тодішнім урядом у 2009 році. Дискусії закінчилися рішенням, прийнятим 2011 на законодавчому рівні про заборону досліджень на людських ембріонах.

Сьогодні дехто хоче, щоб дозволити ці дослідження, належно їх регламентувавши, але, як підкреслює згадане звернення, на карті стоїть щось більшого: «з таким дозволом, – читаємо, – вперше у нашому правопорядку буле легалізовано використання людської істоти». Саме тому 2011 року законодавець вважав необхідним уточнити, що будь-які законодавчі зміни у сфері біоетики повинні бути випереджені дискусією у формі Генеральних Штатів, тобто, представницьких зборів, які виражають широку громадську думку. «Чому це рішення не застосовується у випадку досліджень на людських ембріонах?» – запитує архиєпископ д’Орнелл, пригадуючи, що Церква усвідомлює суспільну значимість біоетики та завжди відкрита на діалог.

«Прогрес ніколи не є прогресом, якщо наука й етика не крокують пліч-о-пліч», – читаємо у документі, який пояснює, що з етичної точки зору ембріон є людиною, адже жодна особа не існує, не бувши перед тим ембріоном. І непошана до цієї «людської екосистеми», – зазначає ієрарх, – «раніше чи пізніше обернеться проти нас».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va