Прогрес у діалозі з лефевристами
  • Птн, 08/04/2016 - 16:11

Застереження лефевристів щодо соборного вчення про взаємини Церква-держава, релігійну свободу, екуменізм та діалог з нехристиянськими релігіями, а також деякі аспекти літургійної реформи не є перешкодою для правового та канонічного визнання Братства св. Пія X – сказав в інтерв'ю газеті «La Croix» Архиєпископ Гвідо Поццо, секретар комісії Ecclesia Dei, який від імені Святого Престолу провадить діалог з лефевристами.

Він згадав недавній візит до Ватикану очільника Братства єпископа Бернара Фелле і його зустріч з Папою. Він зазначив, що Братство є на шляху до повного поєднання. У тому, що стосується ІІ Ватиканського Собору, завдяки розмовам, що тривають у продовж останніх років, спостерігаються важливі уточнення. А саме, що ІІ Ватиканський Собор можна правильно зрозуміти лише в контексті цілої традиції Церкви та її незмінного вчення.

Правди віри і католицьке вчення, що містяться в соборних документах, мають бути прийняті в тій мірі, в якій це потрібно. Архиєпископ Поццо чітко розрізняє тут догми від декларації, що містять вказівки з практичних і душпастирських питань. Це особливо стосується декларації «Nostra Aetate», яка ініціювала діалог з нехристиянськими релігіями. Усі ці питання не є перешкодою для канонічного визнання Братства, і про них можна дискутувати в майбутньому.

Від Братства Святий Престіл вимагатиме визнання, що це тільки Учительському уряду Церкви доручений депозит віри, щоб через нього був збережений, захищений та інтерпретований. У доктринальній декларації, яку Братство має прийняти, є також три основні елементи, які визначають католицькість: визнання віри, зв’язок таїнств і єрархічну єдність з Папою.