Прохор, Никанор, Тимон і Пармен свв.
  • Птн, 09/08/2013 - 23:15

Святі апостоли від 70-ти: Прохор, Никанор, Тимон і Пармен були першими дияконами Церкви Христової.

У книзі Діянь Апостолів (6, 1-6) розповідається, що в Єрусалимі дванадцять апостолів обрали сім мужів: Степана, Пилипа, Прохора, Никанора, Тимона, Пармена і Миколу, повних Духа Святого та мудрости, і поставили їх на дияконське служіння.

Свята Церква згадує їх усіх в один день, хоча вони померли в різний час і в різних місцях.

Святий Прохор спочатку супроводжував апостола Петра і був ним поставлений єпископом в місті Нікомідії. Після Успіння Божої Матері Прохор був супутником і співробітником святого апостола Івана Богослова і разом з ним засланий на острів Патмос. Там він записав Одкровення Боже, дане святому апостолу Івану (Апокаліпсис). Після повернення до Нікомідії святий Прохор навертав язичників до Христа в місті Антіохії і там прийняв мученицьку смерть.

Святий Никанор постраждав в той день, коли був побитий камінням святий первомученик архидиякон Степан і багато інших християн.

Святий Тимон був поставлений Апостолами єпископом міста Басторіі в Аравії і постраждав від юдеїв і язичників за проповідь Євангелія. Він був кинутий у піч, але силою Божою вийшов з неї неушкодженим. Передання Римської Церкви говорить, що святий Тимон помер розп'ятим на хресті.

Святий Пармен наполегливо проповідував Христа в Македонії. Помер він від хвороби. Існує також думка, що святий Пармен постраждав при Траяні (98-117), в останній рік його царювання, прийнявши мученицьку смерть.

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua