Промова Папи Франциска на молитві «Ангел Господній» 2.06.2013 р. (повний текст)
  • Нед, 02/06/2013 - 20:25

Дорогі брати і сестри, доброго дня!

Минулого четверга ми відзначали свято Corpus Domini, яке в Італії та в інших країнах було перенесене на цю неділю. Це свято Євхаристії, Таїнства Тіла і Крові Христових.

Євангеліє пропонує нам розповідь про диво помноження хлібів (Лк. 9,11-17); мені б хотілося зосередити увагу на одній деталі, яка завжди вражає мене і змушує задуматися. Ми на березі Галилейського озера, вечоріє; Ісус турбується про людей, які багато годин перебувають з Ним: їх тисячі і вони голодні. Що робити? Учні теж думають над цією проблемою і кажуть Ісусові: «Відпусти натовп», щоб люди пішли в близькі містечка і пошукали собі їжі. Але Ісус сказав їм: «Ви дайте їм їсти» (р. 13). Учні збентежені і відповідають: «У нас не більше п’яти хлібів і двох риб», наче кажуть: нам і самим цього ледве вистачить.

Ісус знає, що потрібно робити, але бажає залучити в це Своїх учнів, дати їм урок. Учні мислять по-людськи, шукаючи найбільш реалістичного рішення, що не створювало б занадто багато проблем: «Відпусти натовп», – кажуть вони, – «нехай кожен подбає про себе, як може, Ти вже й так зробив багато для них: проповідував, зціляв хворих … відпусти натовп».

Ісус веде себе зовсім по-іншому, і Його поведінка продиктована Його єдністю з Отцем і співчуттям до людей, тим милосердям Ісуса до всіх нас: Ісус відчуває наші проблеми, слабкості, потреби. Бачачи ці п’ять хлібів, Ісус думає: ось провидіння! З цього малого Бог уміє витягувати необхідне для всіх. Ісус повністю покладається на небесного Отця, знає, що для Нього немає нічого неможливого. Тому Він каже учням розсадити людей в групи по п’ятдесят чоловік – не випадково: бо це означає, що вони вже більше не натовп, а спільнота, що харчується хлібом Божим. Потім Він бере ці хліби і риби, піднімає погляд до неба, благословляє – тут безсумнівний зв’язок з Євхаристією – переломлює хліб і рибу і дає їх учням, які роздають їх людям … і цей хліб та риба не закінчуються! Не закінчуються. Ось воно, чудо: крім помноження хлібів і риб відбувається поділ, спільна трапеза, що пожвавлюється вірою і молитвою. Їли все і ще залишилося: це знак Ісуса, хліба Божого для людства.

 

Учні бачили, але не змогли зрозуміти істинного змісту послання. Вони були охоплені, як і весь натовп, натхненням від того, що сталося. Вони знову керувались людською логікою, а не логікою Бога, яка є логікою служіння, любові, віри. Свято Corpus Domini закликає нас звернутися до віри в Провидіння, вміти ділитися тим малим, чим ми є і що ми маємо, а не замикатися в собі. Попросимо нашу Матір Марію допомогти нам у цьому зверненні, щоб істинно, більш повно слідувати за тим Ісусом, Якому ми поклоняємося в Євхаристії. Амінь.

 

Після читання молитви «Ангел Господній» Папа сказав:

 

Дорогі брати і сестри,

Я глибоко переживаю і стурбований безперервним конфліктом, який ось вже більше двох років обпалює Сирію і б’є в першу чергу по беззахисному населенню, яке жадає миру в справедливості і розумінні. Ця болісна ситуація війни несе трагічні наслідки: смерть, руйнацію, величезні економічні та екологічні збитки, а також викрадення людей. Дізнаючись про ці факти, я хочу запевнити в моїй молитві за викрадених і в солідарності з їх рідними, і закликаю викрадачів до людяності, щоб вони звільнили своїх жертв. Давайте наполегливо молитися за нашу улюблену Сирію.

У світі йде безліч конфліктів, але є також багато знаків надії. Мені б хотілося підтримати нещодавні кроки, зроблені в різних країнах Латинської Америки в напрямку до примирення та миру. Давайте будемо супроводжувати їх нашою молитвою.

Цього ранку я відправив Літургію з військовими та з родичами деяких загиблих у миротворчих місіях, які намагаються сприяти примиренню і миру в країнах, де ще проливається багато братської крові у війнах, які завжди є божевіллям. “Вступаючи у війну, втрачаєш все. І навпаки, миром можна отримати все”. Я прошу про молитву за загиблих, поранених і їх рідних.

Давайте зараз, в мовчанні, в нашому серці, всі разом помолимось за полеглих поранених і їх близьких; в мовчанні.

 

З любов’ю вітаю всіх присутніх сьогодні паломників: сім’ї, вірних і велику кількість італійських парафій і з інших країн, асоціації, рухи.

Вітаю вірних з Канади і з Боснії та Герцеговини, а також групу з Генуї, з Руху Дон Оріоні. Вітаю всіх.
Всім бажаю щасливої неділі та смачного обіду!

 

Джерело: http://popefrancis.org.ua