Промова Папи Франциска перед молитвою «Ангел Господній» 26.05.2013 р. (повний текст)
  • Пон, 27/05/2013 - 17:20

Доброго дня, дорогі брати і сестри!

 

Сьогодні вранці я здійснив свій перший пастирський візит до парафії Римської єпархії. Дякую за це Господу і прошу вас молитися за моє пастирське служіння та Церкву Риму, яка має місію головувати у вселенській любові.

 

Сьогодні Неділя Пресвятої Трійці. Світло Великоднього часу щороку відновлює в нас радість і подив віри: ми розуміємо, що Бог не є чимось туманним, наш Бог не є чимось ефемерним: Він конкретний, Він не є абстрактним, але має ім’я: «Бог є любов». Це не сентиментальна чи емоційна любов, але любов Отця, від Якого походить кожне життя; любов Сина, Котрий помирає на хресті й воскресає; любов Духа, Котрий оновлює людину і світ. Розуміння того, що Бог є любов, дає нам багато добра, бо навчає нас любити, давати себе іншим так, як Ісус віддав Себе нам, і йде поруч з нами. Ісус йде поруч з нами впродовж нашого життєвого шляху.

 

Пресвята Трійця не є продуктом людського мислення; вона є тим обличчям, яким Бог об’являє себе, не з висоти катедри, але йдучи разом з людством. Саме Ісус об’явив Отця і пообіцяв нам Святого Духа. Бог ішов зі своїми людьми в історії народу Ізраїля, і Ісус завжди йшов з нами і пообіцяв нам Святого Духа, Котрий є вогнем, Котрий навчає нас усього, що ми не знаємо, Котрий веде нас зсередини, Він дає нам добрі ідеї і добрі наміри.

 

Сьогодні ми вихваляємо Бога не за окрему таємницю, але за Нього Самого, «за Його велику славу», як співає літургійний гімн. Ми хвалимо Його і дякуємо Йому, бо Він є Любов і тому, що Він кличе нас увійти в обійми Його спільності, якими є вічне життя.

 

Покладімо в руки Пресвятої Богородиці наші парафії. Вона, найбільш смиренна із усього творіння, через Христа уже дійшла до мети земного паломництва: вона вже є у славі Пресвятої Трійці. Через це Марія, наша Мати, наша Богородиця, світить для нас як знак міцної надії. Вона є Матір’ю надії; на нашому шляху, в нашій подорожі вона є Матір’ю надії. Вона також є Матір’ю, котра втішає нас, Матір’ю потіхи і Матір’ю, котра супроводжує нас на шляху. Тепер помолімося разом до Богородиці, нашої Матері, котра супроводжує нас на нашому шляху.

 

[Після проказування молитви «Ангел Господній» Святіший Отець додав:]

 

Дорогі брати і сестри,

 

Учора в Палермо був беатифікований Дон Джузеппе Пульїзі, священик і мученик, якого 1993 року вбила мафія. Отець Пульїзі був зразковим священиком, котрий особливо посвятив себе душпастирській праці з молоддю. Навчаючи їх відповідно до Євангелія, він захороняв їх від рук злочинного світу, і тому він намагався перемогти його, вбивши. Однак насправді він переміг, разом з Воскреслим Христом. Я думаю про стількох терплячих чоловіків і жінок, а також дітей, яких експлуатує мафія, примушуючи їх до праці, що робить їх рабами, через проституцію та багато інших форм соціального тиску. За цією експлуатацією і рабством стоїть мафія. Молімося до Господа, щоб Він навертав серця цих людей. Вони не можуть цього робити! Вони не можуть робити рабами нас, своїх братів! Ми мусимо молитись до Господа! Молімося, щоб ці мафіозі навернулись до Бога, вихваляймо Його за яскраве свідчення отця Джузеппе Пульїзі і цінуймо його приклад!

 

Я з радістю вітаю всіх присутніх тут паломників, сім’ї, парафіяльні групи, які прибули з Італії, Іспанії, Франції та багатьох інших країн. Особливо вітаю «Національну асоціацію св. Павла ораторії та молодіжних груп» (Associazione Nazionale San Paolo degli Oratori e dei Circoli Giovanili). Дорогі друзі, нехай св. Філіп Нері, котрого ми сьогодні згадуємо, і блаженний Джузеппе Пульїзі підтримують вас у вашій праці. Я вітаю групу китайських католиків, присутніх тут, які зібрались у Римі, щоб молитись за Церкву в Китаї за заступництвом Матері Божої нашої Помочі.

 

Свої думки скеровую також до тих, хто підтримує «День полегшення» (Giornate del Sollievo) для хворих, які є при кінці земної мандрівки; а також до «Італійської асоціації розсіяного склерозу» (Associazione Italiana Sclerosi Multipla). Дякую вам за вашу працю! Вітаю «Національну асоціацію кавалерійського корпусу» (Associazione Nazionale Arma di Cavalleria) та вірних з Фьюмічелло, поблизу Падови.

 

Усім бажаю гарної неділі і смачного обіду!

 

Джерело: http://popefrancis.org.ua