Проповідь Блаженнішого Святослава Шевчука під час Літургії в каплиці Климента VIII у Ватикані
  • Пон, 18/03/2013 - 09:59

Сьогодні, коли ми розпочинаємо наш сорокаденний шлях Великого посту, у першу неділю понтифікату новообраного Папи Франциска, ми з вами прибули сюди, на гріб Апостола Петра, щоби тут звершити Пресвяту Євхаристію – безкровну жертву молитви Богові за весь світ, за новообраного Папу, а особливо, за нашу УГКЦ в Україні та в усьому світі.

Святі Отці порівнюють духовний шлях Великого посту з сорокарічною мандрівкою ізраїльського народу в пустелі. Під час цієї мандрівки виринає образ скелі, до якої приходить Божий люд. Бог наказує Мойсеєві ударити по скелі, з якої потекла вода, врятувавши від смерті подорожуючих людей. Апостол Павло, пояснюючи духовний зміст цього символу, каже, що цією скелею є Ісус Христос. Жодна людина не може правильно прожити своє життя, не зможе перейти від рабства до волі та осягнути життя вічне, якщо не прийде до цієї скелі, з якої тече вода життя вічного, вода Святого Духа.

Для того, щоб кожна людина у будь-якому історичному моменті свого життя, у різних кінцях, світу мала доступ до цієї скелі, Христос одного із своїх апостолів назвав «Скелею». Він сказав до апостола Петра: «Ти є скеля і на цій скелі я збудую Церкву, і ворота адові не зможуть її подолати». Кожного разу, коли у церковному, державному, громадському будівництві та в духовному житті ми хочемо відчути присутність Христа, ця Петрова скеля є для нас надійною опорою, з якої витікає вода життя вічного, правдиве навчання, необхідне для нашого спасіння.

Неділя, якою ми входимо у Великий піст, ще називається Неділею всепрощення, тому що ми не можемо просити у Бога прощення наших гріхів, якщо ми не простимо тим, хто завинив проти нас. І саме з цієї скелі, з кафедри Апостола Петра у XX ст. пролунали слова: «Прощаємо і просимо прощення». Можливо, ніхто з церковних лідерів не сказав таких слів. Саме наслідник Апостола Петра продовжує переймати цю харизму Петрового служіння для нас з вами, адже до Петра Христос сказав: «Петре, я молився за тебе, щоб не вмаліла віра твоя, і щоб ти, навернувшись, утверджував у вірі твоїх братів». Отож, наслідник Апостола Петра є першим у наверненні, який передає благодать навернення, а відтак істинну віру усім тим, до кого його посилає Господь Бог з проповіддю.

Сьогодні ми з вами просимо у Господа Бога дару навернення, щоб впродовж цього Великого посту ми змогли наблизитись до Бога і до нашого ближнього. А дар навернення тісно пов’язаний з даром прощення. Сьогодні ми розпочинаємо Великий піст від Петрової скелі, бо св. Апостол Петро є тут похованим. Він чув ці слова від Ісуса Христа і по сьогодні з цієї скелі витікає джерело благодаті Святого Духа, ця животворна вода.

Сьогоднішнє Євангеліє каже, що розпочинаючи піст, ми повинні вмити своє лице. Умиймо своє лице цією водою! У Рік віри опираймося на віру Апостола Петра, яку сьогодні в унікальний спосіб свідчить новий Папа Франциск, схиляючи свою голову перед Церквою і просячи про молитву. Молімося за нього, за наших близьких, за всіх, до кого нас посилає Господь Бог.

А особливо молімося за тих, кого нам найважче простити, щоб завдяки цьому Петровому заклику до прощення ми могли наблизитися до Бога та нашого ближнього, а нашим наверненням успішно пройти шлях Великого посту і шлях земної мандрівки до життя у воскресінні.

+ Святослав
Рим, 17 березня 2013 р. Б.

Джерело: http://www.ugcc.org.ua