Проповідь Глави УГКЦ на свято Зіслання Святого Духа (повний текст)
  • Пон, 24/06/2013 - 18:00

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь. Слава Ісусу Христу!

Преосвященний владико, всечесні отці, преподобні сестри, дорогі в Христі брати і сестри. Найперше хочу всіх вас щиро привітати з сьогоднішнім великим святом, святом П’ятидесятниці, з святом Зшестя Духа Святого на апостолів, з днем народження Христової Церкви в усьому світі. Сьогоднішній день є особливий, він має дуже глибокий зміст вже в Старому Заповіті. Після Пасхи минуло сім тижнів і сім днів. Самі числа кажуть, що цей день П’ятидесятниці має бути особливим днем освячення, особливим днем зближення Бога до людини.

День П’ятидесятниці теж особливо святкувався в Старому Заповіті. В цей день ізраїльтяни святкували пам'ять установлення того, що ми звемо сьогодні Старим Заповітом, пам'ять синайського Богоявлення. Як ви знаєте, що тоді Господь Бог запросив до дуже особливої розмови і зустрічі із собою Мойсея. Каже Священне Писання, що Мойсей говорив з Богом лицем в лице, як приятель говорить до свого друга. В цей день ізраїльтяни святкували пам'ять дару старого закону, того моменту, коли Господь Бог вогняним перстом на камені, на тих таблицях кам’яних написав Десять Божих Заповідей і вручив їх Мойсеєві для того, щоби Божий люд згідно них жив своє життя. Це було свято, коли ізраїльтяни святкували момент, коли вони стали Божим народом. Бо коли Мойсей зійшов з гори, тоді заключив союз з Ізраїлем. Їхній творець є Господь. Він став їхнім Богом, а вони стали його людьми, його спадкоємством серед цього світу. Але бачите, всі ті старозавітні події, кам’яні таблиці, союз, близькість Бога до людей були лише передвісниками, прообразами чогось, що сталося в день П’ятидесятниці після Пасхи Христової, після Його смерті і воскресіння.

Ми чуємо, що апостоли разом з Богородицею були зібрані в сіонській світлиці і на них зійшов Дух Святий у вигляді вогняних язиків. Господь Бог написав вогняним перстом закон вже не на кам’яних таблицях, але у серці своїх людей. Він встановив Новий Союз, Новий Заповіт, який Христос установив у своїй крові, у своєму воскресінні. Він зробив тоді усіх людей, які прийшли в той день до Єрусалиму з різних народів, причасниками, тобто учасниками того Нового Заповіту. А цей Новий Заповіт полягав у тому, що той Дух Святий, Третя Особа Пресвятої Трійці зблизиться і введе в особливу близькість до Бога кожну людину, на кого той Дух Святий низсходить. І таким чином збере всіх дітей Божих з цілого світу в одне єдине зібрання, яке ми називаємо Церквою Христовою, тілом Христовим, на якій Дух Святий спочиває і по сьогоднішній день.

Ми сьогодні особливо переживаємо і відчуваємо себе людьми Божими, Божим народом, бо про цей момент зіслання Святого Духа пророк Єзекиїл говорив так: «Я вас зберу з усіх народів, я вас очищу від усієї вашої скверни і від усіх ваших ідолів. Я заберу з вашого нутра кам’яне серце, натомість вкладу в нього серце тілесне». А пророк Єремія каже, що саме зміна людського серця буде остаточним знаком встановлення Нового Заповіту. Таким чином, ми бачимо і розуміємо, що християнство не є якоюсь ще однієї релігією світу, де людина шукає за Богом. Ні. Християнство – це є життя у Святому Дусі. Євангеліє Христове не є ще однією теорією, якоюсь моральною доктриною, яку нас запрошують вивчити і пізнати. Ні. Євангеліє – це є голошення істини, що сьогодні я і ви можемо отримати нове серце. Та зміна може наступити і наступить сьогодні тут, тому що Дух Святий зійде на кожного, хто Його прикликає і хто входить у членство Церкви Христової. Як важливо, щоб ми, християни, відчули себе сьогодні близько Бога, вибраними людьми з-поміж усіх народів, яких Він покликав, щоби вручити в наше серце Третю Особу Пресвятої Трійці – Духа Святого.

Для нас у Києві, для Київської архиєпархії, цей день теж є особливим. Якщо ви пригадуєте, сімнадцять років тому, саме на Зіслання Святого Духа, після 200-річного вигнання, повернувся до Києва греко-католицький єпископ. Блаженніший Любомир, ще тоді як Києво-Вишгородський екзарх, був уведений в уряд єпископа для греко-католиків у Києві сімнадцять років тому у цей день. Я думаю, що так само це є великий заклик до всіх нас. Ми сьогодні будемо прикликати Духа Святого на нашу Церкву і наш народ, будемо просити, щоб Він усунув з-посеред нас кам’яні серця і дав нам здатність розуміти ближнього, тому що дар Святого Духа не полягає в якійсь особливій лінгвістичній здібності говорити чужими мовами. Ні. Це є здатність розуміти іншу людину, відкрити до неї своє серце і в нього впровадити його, того ближнього, якому ми сьогодні хочемо промовити слово, сповнене Христового Духа.

Нехай сьогоднішній день — день П’ятидесятниці — стане для усіх нас днем освячення, бо той Дух Святий приходить, щоби очистити нас від усякої скверни і спасти душі наші. Амінь. Слава Ісусу Христу!

 

Джерело: http://headugcc.info