Проповідь Папи Франциска на Літургії Страсного Понеділка
  • Срд, 27/03/2013 - 15:14

Під час Страсної седмиці задумаймося про те, наскільки Бог терпеливий до нас: про це сказав Папа Франциск на Літургії у Страсний Понеділок, яку він відслужив у каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані.

Емблемою безмежної терпеливості Бога, з якою Він ставиться до людини, є нескінченна терпеливість Ісуса до Юди. Папа взяв за відправну точку понеділкове Євангеліє, в якому Юда критикує сестру Лазаря Марію. Вона, «взявши фунт нардового чистого дорогоцінного мира, помазала ноги Ісуса і витерла своїм волоссям Його ноги». Юда Іскаріот заявив, що краще продати це миро і роздати гроші убогим. Євангелист же зауважує, що Юду насправді не цікавили бідні, але він був злодієм. Проте, зауважив Папа Франциск, Ісус не сказав йому: «Ти злодій». Він ставився до Юди з любов’ю, з терпеливістю, намагаючись наблизити його до Себе Своєю терпеливістю і любов’ю. «Добре б нам задуматися, – додав Святіший Отець, – під час Страсної седмиці про терпеливість Бога, про терпеливість Господа до нас, до наших слабкостей, до наших гріхів».

Уривок із Книги пророка Ісаї, прочитаний на Літургії, малює перед нами образ Слуги Господнього, наголошуючи на лагідності, терпеливості Ісуса. Це – терпеливість Самого Бога. Терпеливість Бога – «ось справжня таємниця!» – сказав Папа. – «Скільки в Нього терпеливості до нас! Ми стільки всього робимо, а Він терпеливий». Схоже до «батька з Євангелія, який побачив сина здалеку, – сина, який пішов з усіма грошима зі спадщини». Чому ж він його бачив здалеку? – запитав Папа. – «Тому що кожного дня він виходив на узвишшя, щоб подивитися, чи не повертається син». Ось терпеливість Бога, ось терпеливість Ісуса.

На закінчення Святіший Отець додав: «Задумаймося цього тижня про наші взаємини: наскільки терпеливим був Ісус у моєму житті? Тільки про це. І тоді з нашого серця вийде тільки одне слово: Спасибі. Дякую Тобі, Господи, за Твою терпеливість».

За матеріалами: ru.radiovaticana.va | http://popefrancis.org.ua