Проповідь Папи на закриття ВДМ 2013 в Ріо (повний текст)
  • Пон, 29/07/2013 - 10:41

Дорогі брати у єпископстві та священстві, дорогі юні друзі!

«Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи». З цими словами Ісус звертається до кожного з нас, кажучи: «Як чудово було брати участь у Всесвітньому дні молоді, жити вірою разом із молодими людьми з усіх чотирьох сторін світу. Однак тепер ви повинні йти й передавати цей досвід іншим». Ісус кличе вас бути учнями з певною місією! Що сьогодні говорить нам Господь у світлі Слова Божого, яке ми почули? Він каже три прості принципи: ідіть, не бійтеся та служіть.

1.Ідіть. Протягом цих днів у Ріо ви мали змогу зануритися в прекрасний досвід зустрічі з Ісусом, зустрічати Його разом із іншими та відчути радість віри. Однак досвід від цієї зустрічі не повинен обмежуватися вашим життям чи зупинятися на вашій малій парафіяльній групі, вашому русі чи спільноті. Це було б все одно, що викачати кисень із полум’я, яке щойно розгорілося. Віра є тим полум’ям, що розгорається ще дужче мірою того, як нею діляться з іншими та передають далі, аби кожен міг пізнати, полюбити та сповідувати Ісуса Христа, Володаря життя й історії (пор. Рим 10, 9).

Однак увага! Ісус не сказав: «якщо ви забажаєте» чи «якщо матимете час». Натомість Він мовив: «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи». Ділитися досвідом віри, бути свідками віри, проголошувати Євангеліє – це наказ, який Бог дав цілій Церкві, включно з вами; проте це наказ, що походить не з бажання панувати чи владарювати, а з сили любові, з того факту, що Ісус перший прийшов до нас та дав нам не частину себе, а всього себе: Він віддав своє життя, щоби спасти нас та показати нам любов і милосердя Божі. Ісус ставиться до нас не як до рабів, а як до вільних людей, як до друзів, до братів і сестер; і Він не лише посилає нас у світ, а й супроводжує нас, Він завжди поряд із нами, коли ми здійснюємо свою місію любові.

Куди посилає нас Ісус? Немає кордонів, меж не існує: Він посилає нас до кожної людини. Євангеліє – для всіх, а не лише для обраних. Воно не лише для тих, хто здається ближчим до нас, хто більш готовий його прийняти і більш прихильно до нас налаштований. Воно для всіх. Не бійтеся йти й нести Христа в кожну ділянку життя, на маргінеси суспільства, навіть до тих, які здаються найбільш далекими та байдужими. Господь шукає всіх, Він хоче, аби кожен відчув теплоту Його милосердя й любові.

Особливо я бажаю, щоби наказ Христа: «Ідіть», - знайшов відгук серед вас, молоді люди, які представляєте Церкву Латинської Америки, що залучена в континентальну місію, до якої заохочують єпископи. Бразиліє, Латинська Америко, увесь світ потребує Христа! Святий Павло каже: «… горе мені, коли б я не проповідував Євангелії» (1 Кор 9, 16). Цей континент прийняв проголошуване Євангеліє, що вплинуло на хід його історії та принесло численні плоди. Тепер же це проголошення довірене також і вам, щоби воно могло зазвучати зі свіжою силою. Церква потребує вас, ваш запал, вашу творчість та радість, що притаманні вам великою мірою. Великий апостол Бразилії, блаженний Жозе ді Анш'єта, вирушив на місію, коли йому було всього лише дев’ятнадцять років. А чи знаєте ви, яким є найкраще знаряддя для євангелізації молодої людини? Інша молода людина. Ось цим шляхом ми маємо йти!

2.Не бійтеся. Дехто може подумати: «У мене немає спеціальної підготовки, як же мені йти й проголошувати Євангеліє?» Мій дорогий друже, твій страх небагато чим відрізняється від страху Єремії, який був таким же молодим, як і ти, коли Бог покликав його стати пророком. Щойно ми почули його слова: «Ой Господи! Я не вмію говорити, бо я дитина». І Господь відповідає тобі те саме, що сказав Єремії: «Не страхайсь…, бо я з тобою, щоб тебе врятувати» (Єр 1, 7-8). Він із нами!

«Не бійтеся!» Коли ми йдемо проголошувати Христа, то Він сам іде попереду нас та скеровує наші кроки. Коли Він посилав своїх учнів із місією, то пообіцяв: «Я з вами по всі дні» (Мт 28, 20). Це також справджується щодо нас! Ісус не залишає нас самих, Він ніколи вас не полишить! Він завжди поряд із вами.

Крім того, Ісус не сказав: «Хай іде один із вас!» Натомість: «Ви всі йдіть!» Тобто Він посилає нас разом. Дорогі юні друзі, будьте свідомі того, що в цій місії вас супроводжує вся Церква та сопричастя святих. Коли ми разом постаємо перед викликами, тоді ми сильні та відкриваємо в собі ресурси, про які раніше й не здогадувалися. Ісус не покликав апостолів для того, щоби вони жили в ізоляції. Він покликав їх, аби вони створили групу, спільноту. Хочу звернутися до вас, дорогі священики, які співслужите мені на цій Євхаристії: ви приїхали сюди, супроводжуючи вашу молодь, і це просто чудово – поділитися з ними цим досвідом віри! Проте це лиш етап у подорожі. Продовжуйте супроводжувати їх із великодушністю й радістю, допомагайте їм активно залучатися до життя Церкви та ніколи не дозволяйте їм почуватися самотніми!

3. Останнє слово: служіть. Вступні слова псалма, який ми чули сьогодні, є такими: «Співайте Господеві нову пісню» (Пс 96, 1). Що ж це за нова пісня? Вона складається не зі слів, це не мелодія – це пісня нашого життя, що дозволяє ототожнювати його з життям Ісуса, поділяти Його почуття, думки і дії. І життя Ісуса – це життя для інших. Це життя служіння.

У нашому сьогоднішньому Другому читанні святий Павло каже: «… я став усім слугою, щоб ще більше їх придбати» (1 Кор 9, 19). Для звеличення Ісуса сам Павло «став усім слугою».

Євангелізувати – означає давати особисте свідчення про любов Божу, це означає долати свій егоїзм та служити своїм братам, омиваючи їм ноги, як робив це Ісус.

Ідіть, не бійтеся і служіть. Якщо ви будете дотримуватися цих трьох принципів, то побачите, як євангелізується сам євангелізатор, як той, хто передає радість віри, сам її отримує. Дорогі юні друзі, коли ви повернетеся до ваших домівок, не бійтеся ділитися Христом і давати свідчення про Його Євангеліє. У Першому читанні, коли Бог посилає пророка Єремію, то дає йому владу, «щоб [він] викорінював і руйнував, вигублював і валив, будував і насаджував» (1, 10). Те саме стосується й вас. Нести Євангеліє – це нести Божу владу задля викорінення та вигублення зла й насильства, руйнування і повалення бар’єрів егоїзму, нетолерантності й ненависті, аби зробити цей світ кращим. Ісус Христос розраховує на вас! Церква розраховує на вас! Папа розраховує на вас! Нехай Марія, Мати Ісуса і наша Мати, завжди супроводжує вас своєю ніжністю: «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи». Амінь.

Переклала Наталія Лисак

Джерело: www.catholic-media.org