Проповідник Папського Дому: ступімо на стежку Марії
  • Пон, 09/12/2019 - 11:01
Над подією Блоговіщення Пречистої Діви Марії запропонував призадуматись проповідник Папського Дому, виголошуючи Святішому Отцеві та представникам Римської Курії першу проповідь з нагоди Адвенту.

Події Благовіщення Пречистій Діві Марії присвятив свою першу проповідь з нагоди Адвенту, виголошену 6 грудня 2019 р. в каплиці «Redemptoris Mater» в Апостольському палаці у Ватикані для Папи Франциска, кардиналів, архієпископів, єпископів, монсеньйорів та інших представників Римської Курії, о. Ран’єро Канталамесса, проповідник Папського Дому. Пресвята Діва, як підкреслив священик, пережила Адвент, приготування до Різдва Господнього, «в Своєму тілі». Вона добре знала, що означає перебувати «в очікуванні» і може допомогти також і нам чекати на прихід нашого Спасителя.

Важливість віри

Марія «є першою з тих, які, не бачивши, увірували». Вона відповіла «так» Господеві і цей акт Її віри був викликаний благодаттю Святого Духа. Неосяжна шерега вірних, які утворюють Церкву, починається від віри Пречистої Діви Марії. Прямувати Її слідами означає усвідомлювати, що віра є основою всього, є першим і найкращим ділом, яке потрібно довершити. Благодать не може діяти, якщо не знайде віру, готову її прийняти. Благодать і віра – це дві опори спасіння; дві ноги, аби ходити, чи два крила, щоб літати.

 

Віра Пресвятої Богородиці

Аспекти віри Пречистої Діви Марії, як підкреслив проповідник Папського Дому, можуть допомогти Церкві нашого часу «вірити повною мірою». Її акт віри був особистим, унікальним і неповторним; Вона ввірилась Господеві й зробила це беззастережно. На Її прикладі бачимо міжособовий стосунок людини з Богом. Отець Ран’єро підкреслив два аспекти віри Марії: «суб’єктивну віру», тобто, саму дію, акт ввірення Богові; та «об’єктивну віру», тобто, предмет віри – в Бога, але не в Бога особистого, Який таємно об’являється Марії, але в Бога Отців, Бога Її народу.

Вірити у Бога

Як наголосив проповідник, християнинові не вистачає лише суб’єктивної чи об’єктивної віри: «Необхідно вірити особисто, але вірити у Церкві». Жодна істота власним актом віри не здатна сприйняти все те, що можна знати про Бога. Віра Церкви подібна до великого кута огляду, що дозволяє нам побачити та сфотографувати значно більшу частину панорами, від тієї, яку може охопити звичайний об’єктив.

На закінчення о. Канталамесса закликав йти слідами віри Пресвятої Богородиці та вірити, що і в нашому житті станеться те, що здійснилося в житті Пресвятої Діви Марії.