“Проща до Зарваниці – це духовний акт Примирення з Богом”, - владика Василь (Івасюк)
  • Срд, 30/08/2017 - 15:53

Традиційно вірні Коломийсько-Чернівецької єпархії вирушаютьдо Зарваниці в останніх числах серпня. Пішою ходою до місця з’яви Богородиці прочани добиралися 3-4 дні.

27 серпня Зарваниця радо приймала втомлених і надзвичайно щасливих паломників, які змогли осилити себе і з вірою в серці всупереч усьому подолати нелегку дорогу. Ввечері всі вони приєдналися до основної колони походу зі свічками. Спільно з іншими прочанами і численним духовенством, очолюваним Архієпископом і Митрополитом Тернопільсько-Зборівським Василем (Семенюком), вірні нашої єпархії помолились молебінь до Богородиці та панахиду біля меморіалу Небесної сотні. Під час вечірніх богослужінь парафіяни мали змогу приступити до Святої Сповіді та Причастя.

Варто зазначити, що цьогоріч прочани найперше молились в наміренні за мир в Україні. Перебуваючи в цьому чудотворному місці кожен з присутніх вкорте переконався, що довкола панує атмосфера духовного єднання. 

Вранці 28 серпня, в день празника Успіння Пресвятої Богородиці, відбулась святкова архієрейська Літургія, яку очолив владика Василь (Івасюк), єпарх Коломийсько -Чернівецький спільно з Архієпископом і Митрополитом Тернопільсько-Зборівським Василем (Семенюком) та численним духовенством.

В часі Літургії, по закінченню прочитання Слова Божого, владика Василь (Івасюк) звернувся до багатотисячного натовпу вірних з такими словами: “Проща до Зарваниці – це духовний акт Примирення з Богом. Він має на меті допомогти відкрити серця людей на Боже Милосердя і наповнити їх любов’ю так, щоб ми могли дарувати один одному прощення та любов. В Україні зараз розвиваються розмаїті події. Нема де правди подіти, що інколи в наших жилах аж кров кипить, а в серці горить ненависть, готовність мстити, в думках і словах - палає бажання смерті для тих, хто розпинає наш народ. І від цього людського почуття ніхто не звільнений. Мені пригадується пісня часів СРСР “вставай страна огромная, вставай на смертний бой”. І на превеликий жаль, це приходить до людських сердець замість миру, справедливості, прощення і любові один до одного. І ми також, якщо хочемо бути учнями Ісуса Христа, не маємо права ненавидіти як наших особистих ворогів, так і ворогів нашого народу. Каже ясно Христос: “Ви чули, що було сказано: Люби ближнього свого й ненавидь ворога свого. А я кажу Вам: Любіть ворогів ваших і моліться за тих, що гонять вас; таким чином станете синами Отця Вашого, що на небі… Бо коли ви любите тих, що вас люблять, то яка вам за це нагорода?.. Хіба не те саме погани роблять?”. Тож, завершує своє повчання Христос: “Будьте досконалі, як Отець ваш небесний є досконалий” Чи християнин може бажати смерті для ворога і загарбника? Слід відповісти, що християнин може бажати тільки життя, незважаючи на те, чи йдеться про товариша, а чи про ворога. В такій військово-складній ситуації як наша - дуже легко забути, що ми є християнами. Прощати і молитись за ворогів не означає залишати боротьбу за справедливість, незалежність і соборність… Сам Христос вів безперервну боротьбу проти диявола і проти лукавства, проти фарисейства і брехні. За те постраждав і засудили Його на смерть. До кінця життя прощав і молився за своїх ворогів. Так і ми повинні чинити, бо віримо – прийде воскресіння”

В свою чергу митрополит Василій (Семенюк) закликав вірних молитися за мир в Україні та бути небайдужими. Звертаючись до вірян, також засвідчив про чудесні випадки, які сталися завдяки молитві до Пресвятої Богородиці. Відтак архієпископ подякував священикам за духовний провід над паломниками в дорозі, а всім присутнім, що прийшли з вірою приклонити свої голови та коліна перед Чудотворним образом Богородиці. На завершення своїх слів керуючий Тернопільською архієпархією подарував єпископу книгу та ікону Божої Матері.

Владика Василій (Івасюк) взаємно подякував митрополиту Тернопільсько-Зборівському Василію (Семенюку), за те що він вже протягом багатьох років гостинно приймає в Марійському Центрі Зарваниця прочан з Коломийсько-Чернівецької єпархії. Також висловив слова вдячності паломникам, що прибули на прощу аби спільно випросити в Бога щастя для молоді й благодаті для українського народу.