Проща українців в Норвегії з нагоди 1025-ліття Хрещення Руси-України
  • Втр, 09/07/2013 - 16:18

1025-літтю Хрищення України-Русі була присвячена проща українських греко-католиків Норвегії з Осло до монашої обителі о. Роберта Андерсона в Телемарку, що відбулося 6 липня 2013 року. Отець Іван Мачужак з Мюнхена, який також душпастирює в норвезькій столиці, в інтерв’ю для Радіо Ватикану розповів, що в Осло, в римо-католицькому храмі св. Йосифа, кожної першої неділі місяця відбувається Свята Літургія для українців-католиків візантійського обряду. В інші неділі частина громади збирається на Біблійні читання після православної Літургії та після Святої Меси польською чи норвезькою мовами. У суботні дні матері дошкільнят організували для діточок навчання української мови і традицій. Також проводяться катехитичні години для парафіян

«Така школа покликана не лише давати знання, а, передусім, формувати дух громади, знайомити дітей між собою, сприяти дружнім зв’язкам між родинами, а також у багатьох випадках дає можливість першого контакту з Церквою» – зазначив о. Іван. Священик пояснив, що серед нової хвилі еміграції до Норвегії є дві групи українців. Якщо емігранти із Західної України мають досвід релігійного життя, то у багатьох вихідців зі Східної України він взагалі відсутній, оскільки Церква там була зруйнована комуністичним режимом і не відігравала жодної ролі у суспільному житті.

Отець Іван Мачужак підкреслив велику роль в духовному об’єднанні української громади Норвегії католицького ченця о. Роберта Андерсона, який походить зі шведсько-ірландської родини зі Сполучених Штатів Америки. Свою духовну батьківщину він знайшов у візантійській традиції, а живе за суворими правилами монахів-трапістів. «Патер Роберт», як його називають, ще за часів «холодної війни» збирав українців Осло на спільні богослужіння. Для молодої громади він є єдиним свідком тих часів і сполучною ланкою між старим та новим поколіннями емігрантів. Чернець особливо притягує до себе молодих людей і пробуджує у них зацікавленість вірою й християнським життям, – розповів о. Іван Мачужак.

Під час прощі, присвяченої 1025-літтю Хрищення України-Русі, українці Норвегії відвідали скит 81-річного пустельника. «Це була проща до власних джерел віри. Чимало вірних вперше зустрілися з правдивим свідком віри, а для багатьох це, можливо, була і перша спроба побачити свою віру в контексті історії нашого народу й власної історії» – зазначив душпастир.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va