Прощальна промова Папи Франциска у Ріо
  • Втр, 30/07/2013 - 12:23

Пані Президент, вельмишановні представники загальнодержавної влади, влади у штатах і на місцях, дорогий архієпископе Архідієцезії Сан-Себастьян-до-Ріо-де-Жанейро, дорогі кардинали та брати у єпископстві, дорогі друзі!

Незабаром я залишу вашу країну й вирушу назад до Рима. Я відлітаю з багатьма щасливими спогадами, які, я знаю, будуть підживлювати мої молитви. Я вже починаю сумувати за Бразилією, за цим чудовим народом, який виказав мені стільки любові та дружби. Мені бракуватиме цих щирих і теплих усмішок, що їх я бачив на багатьох обличчях, і того запалу, який продемонстрували волонтери. Я сумуватиму за сповненими надією поглядами молодих людей із Лікарні святого Франциска. Мені бракуватиме віри й радості, що їх показали мешканці Варжинії посеред своїх нестатків. Я знаю, що Христос дійсно присутній у житті безлічі молодих людей та у житті багатьох, кого я зустрів протягом цього незабутнього тижня. Дякую вам за теплу гостинність і дружбу, які я тут зустрів. Цього мені також бракуватиме.

Я би хотів особливо подякувати пані Президент за висловлення теплих почуттів від імені всього бразильського народу до наступника Петра. Я висловлюю сердечну подяку моїм братам-єпископам та багатьом їхнім співпрацівникам за те, що перетворили цей тиждень на пречудове святкування багатства і радості нашої віри в Ісуса Христа. Дякую всім тим, хто брав участь у звершенні Євхаристії та в інших заходах. Спасибі всім, хто доклався до їхньої організації, і тим, хто транслював їх у медіа. Нарешті, я хочу подякувати всім, хто так чи інакше допоміг вирішити питання з поселенням та організацією великої кількості молоді. Нітрохи не менше я вдячний тим багатьом людям, які молилися, часто тихо й простосердечно, аби цей Всесвітній день молоді став справжнім досвідченням зростання у вірі. Нехай Бог винагородить усіх вас якомога щедріше!

Висловлюючи подяку й прощаючись, я звертаюся своїми думками до тих, хто перебуває в центрі цього святкування – до молоді! Нехай Бог благословить вас за чудове свідчення вашим життям та за вашу активну й радісну участь протягом цих останніх днів. Багато з вас прибули сюди учнями; я не сумніваюся, що всі ви повернетеся додому місіонерами.

Допомагайте будувати цивілізацію любові своїми радісними свідченнями та служінням. Показуйте своїм життям, що варто використовувати свій час і таланти задля досягнення високих ідеалів; варто визнавати гідність кожної людини та варто йти на ризик заради Христа і Його Євангелія. Ми приїхали шукати саме Його, тому що Він першим вирушив на пошуки нас. Саме Він запалив наші серця бажанням нести Добру Новину у великі міста та малі спільноти, у села та у всі куточки цієї великої планети.

Я завжди покладатиму сподівання на молодь Бразилії та на молодь по всьому світі: з їхньою допомогою Христос готує настання нової весни на всій землі. Я побачив перші її плоди і знаю, що інші з радістю зберуть достиглий врожай.

Наостанку я хочу звернутися думками до Матері Божої Апаресідської, з якою також прощаюся. У цьому улюбленому санктуарії я стояв на колінах у молитві за всю людську родину та особливо за всіх бразильців. Я благав Марію зміцнити вас у християнській вірі, яка є складовою шляхетної душі бразильського народу, як і багатьох інших народів; ця віра є скарбом вашої культури та слугує заохоченням і підтримкою у завданні розбудови оновленого людства у злагоді та солідарності.

Від’їжджаючи, Папа каже всім вам із любов’ю: «до зустрічі незабаром». Він просить вас не забувати молитися за нього. Папа потребує молитви кожного з вас. Із любов’ю залучаю вас у свої обійми. Нехай благословить вас Бог!

Переклад Наталії Лисак, Католицький Медіа-Центр і «Телебачення Віковічного Слова» (EWTN)