«Прощення – секрет перемоги. Просімо в Бога прощення за всі гріхи нашого народу», – Глава УГКЦ в одинадцятий день війни
  • Нед, 06/03/2022 - 14:20

Важко говорити про прощення під час війни, дивлячись у вічі ворогу, який не має жодних моральних рамок і вбиває мирне населення. Але прощення є секретом перемоги. Давайте переможемо диявола, ворога у нашому серці, отриманим прощенням від Господа Бога і дарованим прощенням нашим ближнім.

До цього 6 березня, в одинадцятий день повномасштабної війни Росії проти України, закликав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у щоденному воєнному відеозверненні до України і світу.

«Цим коротким словом дозвольте вас поблагословити благословенням святих київських гір. У цей день я хочу, щоб ми усі разом споглянули на многострадальну українську землю», – сказав Глава УГКЦ.

Предстоятель передав біль Київської архиєпархії, яка 5 березня була глибоко зранена бомбардуванням мирних міст і їх жителів: Овруча, Коростеня на Житомирщині, Білої Церкви.

«Сьогодні Україна стає полем битви, де в першу чергу ведеться війна проти мирного населення, – зазначає Глава УГКЦ. – Великим болем України є навіть те, що з передмість Києва – Ірпеня, Бучі, Ворзеля – неможливо вивезти мирне населення».

«Ми буквально вчора бачили живі розстріли жінок і дітей, що намагалися вийти з котла оточення. Проте, не зважаючи на різні зусилля, так і не були надані зелені, гуманітарні коридори, щоб врятувати цивільне населення Маріуполя з населенням майже 400 тисяч людей, який фактично попав в тотальне оточення, – сказав Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ закликав пам’ятати в молитві Харків, Чернігів, Суми, які потерпають і надалі від жорстоких бомбардувань саме мирного населення.

«Сьогодні Київська архиєпархія спливає кров’ю. Як єпископ цієї архиєпархії, я не можу не оплакувати своїх дітей», – додав Блаженніший Святослав.

Він розповів, що 5 березня відвідав блокпости довкола Києва, де мав змогу подякувати нашим воїнам – дівчатам і хлопцям, які своїми грудьми затуляють мирне населення, професійно і сумлінно виконуючи свій непростий обов’язок захисту Батьківщини.

Глава УГКЦ звернувся до цілого світу і різних міжнародних інституцій із закликом зробімо усе, щоб не страждали найслабші, найбільш невинні люди в Україні. «Допоможіть припинити, зупинити цю гуманітарну катастрофу, яка розвивається на наших очах», – сказав він.

Предстоятель пригадав, що 6 березня велика частина УГКЦ, яка живе за юліанським календарем, входить в час Великого посту.

«Сьогодні в Церкві є Сиропусна неділя, яка є неділею всепрощення, – сказав він і додав, що прощення є секретом перемоги.

«Молімось за ворогів, які прийшли на нашу землю вбивати, щоб Господь Бог зупинив їхню вбивчу руку. Боже, благослови Україну! Боже, рятуй своїх дітей! Боже, прости наші гріхи і даруй Україні перемогу!», – закликав Блаженніший Святослав.