“Просімо щиро Господа, щоб завершив цю війну таким способом, який Йому до вподоби”,- Митрополит Ігор у проповіді з нагоди Святого архангела Михаїла
  • Пон, 21/11/2022 - 15:33

Собор святого архангела Михаїла та інших безтілесних небесних сил Євр 2,2-10; Лк 10,16-21; (о. Тур).

У день святкування Собору святого архангела Михаїла та інших безтілесних небесних сил, доводжу вам таке, що про ангелів Божих ми знаємо мало, але вистарчить того, щоб розуміти їхні певні особливості. У Старому Завіті часто говориться про ангелів, які точно виконували служіння Господнє. Після гріху Адама в раю, Господь розмовляв з ним і, коли ні Адам, ні його дружина не перепрошували Бога за те, що не послухали його, поступило рішення Господнє: «І викинув Адама, і поселив його напроти раю насолоди, і поставив херувимів і полум’яний меч, що повертається, щоб стерегти дорогу до дерева життя» (Бут 3,24). Херувими стерегли раю з полум’яним мечем, щоб часом, Адам чогось не передумав й не зблизився до дерева життя, що було у раю.

Коли ізраїльтяни вийшли з єгипетської землі, Господь промовляв до них і до Мойсея, але людям було страшно чути голос Бога і вони просили, щоб Мойсей говорив до них, бо тремтіли від Божого промовляння. І цей глибокий текст із книги Виходу наводжу тому, що там згадується про ангела. Господь такими словами говорив до народу: «Якщо, чуючи, послухаєш мій голос, і зробиш все, що лиш скажу тобі, буду ворогом твоїм ворогам, і буду противником твоїм противникам. Бо піде мій ангел – твій провідник, і введе тебе до Аморрея і Хеттея і Ферезея і Хананея і Ґерґесея і Евея і Євусея, і знищу їх. Не поклонишся їхнім богам, ані не послужиш їм. Не чинитимеш за їхніми ділами… І послужиш твоєму Господеві Богові, і поблагословлю твій хліб і твоє вино і твою воду, і відверну від вас хворобу. … І пішлю страх як твого провідника, і налякаю всі народи, до яких ти ввійдеш, і зроблю всіх твоїх противників втікачами» (Вих 23,22-25;27).

Бог має різні способи, щоб допомогти людям, навіть, у війні. Тому просімо щиро Господа, щоб завершив цю війну таким способом, який йому до вподоби. Ми вдячні Господові, бо до цього часу спостерігаємо, як Він допомагає нам безборонним боронитися. Майже без зброї залишився наш народ, але Господь подбав через інших, щоб мати зброю й захищатися перед лютим збройним ворогом. Страх, який колись насилав Господь на ворогів ізраїльтян, був могутнім переможним воїном для їхніх противників.

В першій книзі Параліпоменон (1Хроніки) Старого Завіту, написано, що сатана піднявся на Ізраїля й спокусив царя Давида, щоб той зробив перепис ізраїльтян. Військовий Йоав перестерігав царя, що за цей перепис може впасти на Ізраїль гріх, але цар не відступив від свого наміру. І, що сталося після перепису?

Ось, текст із книги: «І дав Господь смерть в Ізраїлі, і впали з Ізраїля сімдесят тисяч мужів. І Бог післав ангела до Єрусалиму, щоб вигубити його. І як вигублював, Господь побачив і покаявся за зло і сказав ангелові, що вигублював: Досить тобі, опусти твою руку. І ангел господній стояв на току Орни Євусея. І Давид підняв свої очі і побачив господнього ангела, що стояв між землею і між небом, і його обнажений меч в його руці, простягнений проти Єрусалиму. І впав Давид і старшини зодягнені в мішки на своє лице» (1Пар 21,14-16). Давид врятував ситуацію тим, що покаявся, зрозумів, свою образу Господа, який зупинив руку ангела, щоб не продовжував вбивати народ. Давид поставив жертовник й приніс жертву Богові: «І промовив Господь до ангела, і той повернув меч до піхви» (1Пар 21,27).

Ми ставимо завжди на перше місце у святкуванні цього празнику святого архангела Михаїла, як князя ангелів, як опікуна та оборонця людей, але не забуваємо про множину небесних ангелів. У книзі пророка Даниїла написано наступне про архангела Михаїла, як заступника людей: «І володар царства персів стояв напроти мене двадцять один днів, і ось, Михаїл один з перших володарів прийшов мені помогти, і я його оставив там із володарем царства персів» (Дан 10,13). Святий архангел Михаїл в книзі Одкровення Нового Завіту представлений, як провідник небесного війська у битві проти духів темряви: «І стався бій на небі: Михайло та його ангели розпочали бій зі змієм. І змій воював, і його ангели. І не перемогли – і не знайшлося для них більше місця на небі. І скинений був великий змій, давній змій, що називається диявол і сатана, що ошукує ввесь світ; скинений він був на землю, і його ангели були скинені з ним» (Од 12,7-9).

Це описують святі книги, як на небі відбувався бій святих і чистих духів проти сатани та духів темноти. І ми свідомі того, що духи темряви, демони, воюють проти божого люду, не заспокоюються нічим, бо бажали б усіх людей стягнути на свій бік й похоронити у вічному вогні. А святий євангелист Лука описав подію, як ангел Гавриїл приходив до священика Захарії й говорив про народження сина, а Захарія роздумував це по-людськи й не сприймав за правду звістки від ангела. Тоді Гавриїл заговорив строго: «… Я Гавриїл, що стою перед Богом; мене послано говорити з тобою і благовістити тобі це. І ось ти замовкнеш і не зможеш мовити до того дня, поки це не збудеться, – за те, що ти не повірив моїм словам, які збудуться свого часу!» (Лк 1,19-20).

Ще інша подія пов’язана з архангелом Гавриїлом: «А на шостім місяці посланий був ангел Гавриїл від Бога до Галилейського міста Назарета, до діви, зарученої з чоловіком на ім’я Йосип, із дому Давидового, а ім’я діви – Марія» (Лк 1,26-27). Пам’ятаємо благородну відповідь Марії ангелові: «… Я раба Господня, хай буде мені за словом твоїм. І ангел відійшов від неї» (Лк 1,38). Ангели – слуги Господні, які виконують його волю й втішаються вічною нагородою у небі.

Злі духи, це – колишні збунтовані ангели, які терплять від своєї неслухняності Богові, скинуті Господом у вічний вогонь. Молімося й будьмо слухняними добрим святим ангелам, які стережуть добрий стан наших душ, уболівають за нас, обороняють та спів-діють нам на вічне добро. Святі безтілесні небесні сили та святий архангеле Михайле, виблагайте у Господа прощення гріхів нашому народові та закінчення війни, яку провадять проти нашого народу агресивні росіяни. Пресвята Богородице, рятуй нас!