«Просимо Святого Духа зодягнути своєю силою захисників України як захисників Божого миру», – Глава УГКЦ у 110-й день війни
  • Втр, 14/06/2022 - 09:51

У другий день після П’ятдесятниці літургійна традиція Церкви звертається до Святого Духа – найближчої до людини особи Святої Тройці, Духа життя і Божого миру. У ці дні війни Церква молиться, щоб Дух Святий зодягнув своєю силою захисників і захисниць України як захисників миру і зробив увесь український народ будівничими Божого миру, провісником якого є Святий Дух.

Про це у щоденному зверненні на 110-й день війни, 13 червня, говорить Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

«Знову цієї ночі весь схід нашої Батьківщини був у вогні. На всій лінії фронту йдуть тяжкі бої. Найважче, як і в попередні дні, на Луганщині. Ворог кидає туди рештки своїх сил, щоб домогтися хоча б позірної перемоги. Завдяки мужності синів і дочок України на 110-й день цієї війни ворог не осягнув жодної цілі, яку ставив перед собою. Найбільше нас болить серце за втрачені людські життя, за невинно вбитих цивільних жінок, дітей – усіх, хто потерпає від жорстокості російського агресора, хто потерпає від війни, яка сіє і несе смерть», – сказав щодо воєнної ситуації в Україні Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ подякував Папі Франциску за нагадування світові про те, що війна в Україні триває, що не можна замовчувати ті страшні злочини проти людяності, які кояться в Україні:

«Хочу сьогодні подякувати Святішому Отцю Францискові за те, що вчора, коли ми святкували П’ятдесятницю, він звернувся до сумління людей усього світу із закликом: "Не звикайте до війни!". Не можна звикати до війни. Бо таке звикання веде до замовчування воєнних злочинів і вбиває. Як нам відомо, новини про війну з України сьогодні зникають із шпальт газет та з інших ЗМІ».

Україна бореться за свою свободу і гідність, і у цій праведній боротьбі отримує благодать присутності Святого Духа, каже Блаженніший Святослав:

«Але нехай весь світ чує: Україна стоїть! Україна бореться! І отримуючи благодать Духа Святого, оновлюючи Його присутність між нами, Україна, як ніколи, молиться про мир! Україна молиться до Духа Святого як носія миру!».

У другий день після П’ятидесятниці літургійна традиція звертається до особи Святого Духа: ким Він є для християнина, що ми знаємо про Нього, чому просимо Його присутності серед нас.

«Сьогодні, у другий день Зелених свят, який іде відразу за святом П’ятдесятниці, наша літургійна традиція звертає нашу увагу на Святого Духа, третю особу Пресвятої Тройці, – пояснює Блаженніший. – З одного боку, Дух Святий з усіх трьох Божих осіб є до нас найближче. Ми живемо і діємо в Ньому як християни. Ми можемо щось гідне вчинити лише тоді, коли співдіємо зі Святим Духом.

А з іншого боку, ми дуже мало про Нього знаємо. Проте Святого Духа можна пізнати як особу – через досвід Його присутності в нас. І ми знаємо, що Дух Святий насамперед є Духом, який дає життя. Тому в нашій українській літургійній традиції ми, святкуючи П’ятдесятницю, вживаємо зелений колір. А в народі те свято так і називається – Зелені свята. Ми прикрашаємо наші святині зеленню, одяг священнослужителів має зелений одяг, щоб показати, що Дух Святий, оце животворне Боже дихання, є тією силою, яка підтримує нас при житті».

Дух Святий є Духом Божого миру, провісником Божого задуму для людського життя. Саме сьогодні Україна потребує Його сили з висот, Його присутності у нас, каже Блаженніший Святослав:

«Саме Дух Святий є Духом Божого миру, тому що Він відкриває людині Божий задум про неї, який завжди є задумом миру, гармонії, краси і вічного життя. Натомість той, хто починає війну, повстає проти Божого задуму. Ця Божественна животворна сила, якою апостоли зодягнулися з висот у Єрусалимі, продовжує жити в тілі нашої Церкви і нашого народу. Тому ми сьогодні просимо: "Духу Святий, зодягни Твоєю силою з висот захисників і захисниць України як захисників миру! Боже, Духу Святий зроби нас носіями, будівничими Твого миру, який Ти нам приносиш! Духу Святий, зійди і серед моря смерті, яке приніс в Україну російський загарбник, даруй нам море життя, яке тільки від Тебе походить! Дихни своїм животворним подихом на Україну і на весь світ і обнови, Духу Святий, у собі лице сучасної землі!"».