Проте, як Мати Тереза дзвінком до Рейгана врятувала християнське місто в Судані
  • Нед, 04/09/2016 - 13:36

У 1987 році суданське місто Джуба, у якому більшість населення становили християни, опинилося в облозі повстанців. Існувала серйозна загроза голодної смерті його жителів. Повстанці взяли місто в облогу, а суданський уряд не робив нічого щоб врятувати місто, пригадує спеціальний представник Генерального секретаря ООН по Сирії, колишній заступник італійського міністра зовнішніх справ Стеффано де Містура, пише «Vatican Insider».

У той час де Містура працював представником Всесвітньої продовольчої програми в суданській столиці Хартумі. Одного вечора в його офісі з’явилася Мати Тереза. Мати Тереза напряму сказала де Містурі: «Я була вчора в Кастель Ґандольфі, Святіший Отець Іван Павло ІІ слухав вчора ВВС і хоче щоб ми спробували врятувати місто Джуба. Я зараз подорожую до Кенії, щоб провідати моїх сестер, але вирішила зупинитися тут. Що я можу зробити? Скажіть, в чому проблема?».

Де Містура розповів монахині про що йдеться. «Надто складно», - скала вона. «Дозвольте мені поговорити з суданським президентом», - попросила Мати Тереза. Містура відповів: «Його зараз нема в країні. Він – в Америці». Свята не відступала: «Тоді добре, нема проблем. Дайте мені поговорити з Рональдом – він дуже добра людина.».

«З ким?», - спитав спантеличений чиновник. «З Рональдом Рейганом і його дружиною», - сказала свята – «Зателефонуйте, будь ласка, відразу». Де Містура зателефонував спеціальною телефонною лінію в Білий Дім. Однак його там не сприйняли серйозно. Щоправда, після перевірки даних чи дійсно йдеться про Мати Терезу, чиновники Білого Дому спрямували де Містуру і Мати Терезу до американського посольства, де через годину мала відбутися телефонна розмова Святої з американським президентом.

Американський посол спочатку не повірив гостям, але побачивши Мати Терезу усе ж таки погодився чекати телефонного дзвінка з Вашингтону. Поки чекали телефонного дзвінка мати Тереза роздала всім вервички, навіть морським піхотинцям, і просила молитися разом з нею. Пролунав телефонний дзвінок. «Пане Президенте… це Джордж, дуже приємно говорити з Вами… так, я знаю, Мати Тереза уже тут… зраз передаю слухавку», - піднісши телефонну слухавку проговорив посол.

«Вона говорила з Рональдом Рейганом, як із школярем», - пригадує розмову між Святою й американським президентом де Містура: «Тепер дивися… але… ти сказав… але ми мусимо негайно діяти… обіцяєш..? відправивши мені телефакс для підтвердження».

«Я спитав в матері Терези: ‘Що сталося?’», - пригадує де Містура. Мати Тереза відповіла, що американський Президент пообіцяв чинити тиск на суданського президента, проте, на жаль, він зараз мусить їхати в ООН, то цю справу він доручить своєму заступнику Джорджу Бушу.

На наступний день з ранку Свята отримала телефакс від Рональда Рейгана. Який потвердив, що літак із продуктами харчування буде направлений в Джубу.

Суданські збройні сили провели цілу спецоперацію, щоб доставити літак з продовольством і Матір’ю Терезою на борту в обложену Джубу.  «Ми можемо поставити великі цілі, але вони здійсняться тільки тоді, коли матимемо віру. Мати Тереза вчить нас цьому своїм прикладом», - завершує свої спогади про порятунок християнського міста Матір’ю Терезою Стеффано де Містура.