Протиставити війні молитву і піст закликав єпископ кир Василь (Івасюк)
  • Суб, 07/02/2015 - 19:29

На зустрічі голови Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука з керівниками єпархіальних управлінь області, яку провели 6 лютого, йшлося про об’єднання зусиль Церкви й влади та про спільні дії громадськості й духовенства Прикарпаття в час війни на Донбасі.

З духовенства у заході взяли участь: митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин), митрополит Андрій (Абрамчук) керуючий Івано-Франківською єпархією УАПЦ, митрополит Івано-Франківський і Галицький кир Іоасаф, керуючий Івано-Франківською єпархією УПЦ (КП), владика Василь (Івасюк), єпископ Коломийсько-Чернівецький УГКЦ, єпископ Івано-Франківський і Коломийський кир Тихон, керуючий Івано-Франківською єпархією УПЦ, іхні помічники та отці-капелани.

“Сьогодні в країні йде війна – стріляють, вбирають. Нас можуть і бомбардувати. Не забувайте, що сьогодні ця війна вже тут – у нас, на Франківщині. Тут іде інформаційна війна. І вона дуже впливає на людей, особливо з телевізорів. На мене також”, – відверто визнав єпископ кир Василь (Івасюк).

На його думку, найважливіше зараз – відновити довіру людей.

“Найперше це питання до влади. Маємо відновити довіру нашого народу. Так, як було на Майданілюди повірили і пішли до кінця. Так само маємо зараз захищати нашу державу”,сказав владика Василь.

Він закликав усіх єпископів області зробити в Івано-франківську духовну молитовну ініціативу. Як приклад привів митрополію УГКЦ. Щосереди Церква має день строгого посту і безперервної молитви за Україну. Владика Василь запропонував визначити день і час для спільної молитви, в якій би об’єдналися в молитві усі християни краю. “Немає католиків, православних, протестантів. Ми – християни, єдиний народ”, – підкреслив владика.

“Пригадаймо Старий Завіт: коли Мойсей підносив руки до неба, його народ перемагав. Коли опускав руки, то його народ перемагали. Ми, українці,Божий народ. Нам треба всім народом піднести руки до неба – до Господа, у пості і в молитві”,наголосив владика Василь.

Він запропонував протиставити “Градам” град молитов. “Нас б’ють “Градами”, зсередини руйнують зрадами. А ми боронитимемося градом молитов. І це має зупинити ворога”, – впевнений архієрей.

Натомість владика Іоасаф, керуючий Івано-Франківською єпархією УПЦ (КП), озвучив більш радикальну позицію: “Якщо ми хочемо виграти реальну війну, а війна зараз іде реальна, і я вірю, що ми хочемо в цій війні перемогти, то ворога Вітчизни, як каже Старий Завіт, потрібно знищувати. Ворога Вітчизни – знищувати, свого ворога – прощати, а ворога своєї Церкви – настановляти. Ворог приходить плюндрувати нашу державу, нашу культуру, наші храми, наших людей і нашу Церкву. Тому ворога, який прийшов на нашу землю, потрібно знищувати. А інакше ми не збержемо нашу націю”.

Проте владика Василь апелював до сили молитви і закликав молитися – в тому числі і за Путіна.

“Особисто мені як християнину не подобаються грішні дії Путіна. Алеколи тут на нього пишуть такі, що не до вимовлення, слова… Браття! Ми повинні молитися, щоби він часом кнопки червоної не натиснув. Повинні молитися за навернення Путіна. Ми знаємо всі, що Господь не хоче смерті грішника. Він хоче, щоби він навернувся і жив,пояснив владика Василь.Нам треба за грішників молитися, якщо ми є праведники”.

“Просив би на порозі цього Великого посту, щоби Бог був присутній у наших серцях. Без Бога, браття, ми не об’єднаємося, не допоможемо нашим захисникам і самі зайдемо на дорогу блудного сина, на якій зараз є війна. Тому я призиваю всіх до молитви і посту”, – підсумував єпископ Коломийсько-Чернівецький УГКЦ кир Василь (Івасюк).