Протодиякон Андрій Кураєв про скандальний стан речей в Московському патріархаті: педофілія і політика
  • Втр, 09/09/2014 - 15:26

Протодиякон Андрій Кураєв, відомий російсько-православний публіцист, в інтерв’ю російському телеканалові «Дождь» розповів про скандальний стан речей в РПЦ.

Як повідомив о. Кураєв, педофільний скандал в Казанській єпархії РПЦ, коли неповнолітніх семінаристів Казанської духовної семінарії використовували настоятелі для задоволення своїх сексуальних збочень, отримав розв’язку – патріарх Кіріл нагородив Казанького митрополита, який і сам був звинувачений у педофілії і її покриванні. Найодіозніша фігура в цілому скандалі – колишній ректор Казанської семінарії Кіріл Ілюхін тепер спокійно священнодіє в Твері, а про Тверського митрополита Кураєв натякає, як про особу з неоднозначною репутацією.

Як твердить сам Кураєв, відповідно до доступної йому інформації, комісія РПЦ, яка мала розслідувати педофільний скандал в Казанській духовній семінарії, насправді цікавилась виключно одним питанням: хто злив інформацію Кураєву.

Отець Кураєв також твердить, що РПЦ має неабиякий вплив на вищі навчальні заклади в Росії. Як приклад він приводить своє звільнення з МГУ на прохання Московського патріарха ще в січні цього року.

Опальний протодиякон також висловив занепокоєння, що замість просування поміркованого суспільного місіонерства, РПЦ зараз пропихає політичне православ’я. Так місіонерська площадка РПЦ в МГУ – церква Пресвятої Трійці на Воробйовських горах, отримала доволі одіозних керівників: настоятелем храму призначено священика, який втік з Одеси, через свою сепаратистську та українофобну діяльність, а головним місіонером призначено одіозного Кіріла Флорова.