Провід Ради європейських єпископатів про виклики перед Церквою
  • Суб, 20/05/2017 - 11:38

У четвер, 18 травня 2017 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції провід Ради Єпископських Конференцій Європи, що перед тим протягом трьох днів мав свою робочу зустріч. Після аудієнції зі Святішим Отцем, кардинал Анджело Баняско, Президент Італійської Єпископської Конференції, який очолює Раду, разом зі своїми заступниками, завітали до осідку Ватиканського Радіо, де розповіли журналістам про теми, заторкувані під час зустрічі з Єпископом Риму та про виклики, які стоять перед Церквою в Європі.

Папа, зокрема, звернув увагу на явище секуляризації, яке «спонукає до оновленої євангелізації». Йшла мова також про роль дідусів і бабусь у вихованні молодих поколінь, про зв’язок між майбутнім та історією, зважаючи на так звану «демографічну зиму», тобто, зменшення народжуваності.

Святіший Отець також стурбований також високим рівням безробіття на континенті, зокрема, серед молоді. В центрі уваги також була тема міграції. За словами Президента Ради Єпископських Конференцій Європи, Папа висловив вдячність усім Церквам, які допомагають долати цю надзвичайну ситуацію планетарного масштабу. Крім того, було обговорено й рішуче засуджено «жахливе лихо торгівлі людьми».

Спілкуючись з журналістами, кардинал Анджело Баняско підкреслив, що Церква не втратила довіри до Європейського континенту. Він неодноразово наголошував на «єдиному обличчі» Старого Континенту, що знаходить свій підсумок у християнській вірі: «Церкви Європи, – сказав ієрарх, – глибоко люблять континент та споглядають на шлях єдності Європейського союзу очима пастирів, а не політиків, пастирів, які стурбовані та повинні підтримувати цілісне добро кожної людини та окремих народів».

На думку Президента Ради Єпископських Конференцій Європи, пастирі повинні ставати у цьому контексті «закваскою», утверджуючи «фундаментальні істини, що сяють у Христовому обличчі та лежать в основі автентичного гуманізму, колискою якого є Європа». «Ми глибоко віримо в цей континент, цінуємо його, адже він – наш дім, тому разом з усіма Церквами хочемо йому служити», – додав він.

Спонукуваний запитаннями журналістів, провід РЄКЄ повернувся до питання міграції, наголошуючи, шо «мури походять від держав, а не від Церков». Крім того, було повідомлено про те, що 22 вересня Папа Франциск зустрінеться з відповідальними за душпастирство мігрантів з кожної країни Європи.