Провід Суверенного Мальтійського Ордену скликав Вищу Державну Раду
  • Срд, 15/02/2017 - 11:24

На 29 квітня 2017 року скликано Вищу Державну Раду Суверенного Лицарського Мальтійського Ордену, аби обрати наступного Великого Магістра, або, як це передбачено Конституцією, Місцеблюстителя Великого Магістра на один рік. Таке рішення у вівторок, 14 лютого, прийняла Суверенна Рада Ордену, яка наприкінці січня затвердила відставку попереднього Великого Магістра Брата Метью Фестінґа.

Вища Державна Рада, до якої входять найвищий провід, настоятелі територіальних структур та делегати, всього приблизно 60 виборців, збереться Залі Капітул в головному осідку Ордену в Римі. Для обрання вимагається звичайна більшість плюс один голос присутніх, що мають право голосу.

Суверенний Лицарський Орден Госпітальєрів святого Івана Єрусалиму, Родосу і Мальти, заснований в ХІ сторіччі в Єрусалимі, є суб’єктом міжнародного права та мирянським католицьким Орденом. Його місія полягає в тому, що свідчити віру та служити убогим та хворим. Сьогодні він діє, в основному, в сфері надання медичної, соціальної та гуманітарної допомоги, здійснюючи свою діяльність у понад 120 країнах світу.

Разом з його 13500 членами служать 100 тисяч волонтерів, яким також допомагають понад 25 тисяч представників медичного персоналу. Орден провадить лікарні, поліклініки, установи для похилих віком і людей з особливими потребами, хоспіси. Спеціальним агентством у сфері соціального служіння є Мальтійська Служба Допомоги, відділення якої діють також і в Україні.

Мальтійський Орден має міжнародно визнаний суверенітет та підтримує дипломатичні стосунки із 106-ма країнами світу, між якими – Україна, стосунки іншого характеру із ще 6 державами, має представництво при ЄС та є спостерігачем при ООН. Його головний осідок розташований у Римі та має екстратериторіальний статус.