Провідники християн Святої Землі закликають до збереження Status Quo
  • Птн, 21/07/2017 - 13:00

Глави і представники всіх Церков та християнських спільнот, присутніх у Єрусалимі, «дуже стурбовані» новим витком напруження й насильства навколо Храмової гори. У декларації, підписаній представниками 13 Церков, єрусалимські провідники християн засуджують будь-які прояви насильства й висловлюють побоювання щодо внесення якихось змін до «Status Quo», збору правил, якими регулюється управління святими місцями в старій частині Єрусалиму й свобода доступу до них та культу вірних різних віросповідань.

«Будь-яке втручання у здійснення Status Quo може привести до серйозних і непередбачуваних наслідків, які є якнайменше бажаними серед актуальної атмосфери міжрелігійного напруження», – зазначають підписанти звернення, висловлюючи високу оцінку постійному наглядові над мечеттю Аль-Акса та святими місцями Єрусалиму й Святої Землі з боку хашимітського королівства Йорданії, що гарантує всім мусульманам право вільного доступу й звершення культу в згаданій мечеті, відповідно до Status Quo.

На думку провідників християн Святої Землі, Status Quo слід «неухильно виконувати задля сприяння мирові й примиренню всієї громади». Згадане звернення підписали, серед інших, архиєпископ П’єрбаттіста Піццабалла, Апостольський Адміністратор латинського Єрусалимського патріархату та о. Франческо Паттон, Настоятель Францисканської Кустодії Святої Землі.

До зростання напруги навколо Храмової гори, що є святим місцем для визнавців юдаїзму, адже тут розташовані залишки Єрусалимського храму, та для мусульман, з огляду на мечеть Аль-Акса, що є третьою за важливістю святинею для визнавців ісламу, стало рішення ізраїльської влади посилити заходи контролю й безпеки та обмежити доступ до цих місць. Воно продиктоване нещодавнім терактом, внаслідок якого загинули три нападники та двоє поліцейських. Згідно зі Status Quo, дбання про безпеку на Храмовій горі доручено Йорданії.