Провідники об’єднань європейських Церков з нагоди Тижня молитов за єдність
  • Нед, 21/01/2018 - 11:14

Як відомо, від 18 до 25 січня проходить Тиждень молитов за єдність християн. Цього року його темою стали старозавітні слова «Твоя правиця, Господи, прославилась у силі» (Вих 15, 16). Напередодні цьогорічного відзначення, 17 січня 2018 р., Президент Ради Єпископських Конференцій Європи кардинал Анджело Баньяско та Президент Конференції Європейських Церков англіканський єпископ Крістофер Гілл оприлюднили послання, в якому закликали християн свідчити надію в секуляризованому світі та бути уважними до кожної людини.

Тема цьогорічного тижня молитов за єдність християн, за словами авторів послання, «нагадує про те, що Господь керує світом та історією, і що Він має задум надії для людства» «Сьогодні Європі потрібна надія! – читаємо в посланні. – Це приховане волання, яке можна побачити в обличчях багатьох мешканців наших країн». Як зауважили автори, економічний добробут сам по собі не здатний задовольнити людське серце, і європейський спосіб життя, що обмежується виключно накопиченням багатства, як не дивно, породжує нову бідність. А той, хто відкритий на Євангеліє, здатен помічати страждаючих людей, співчувати їм і дарувати надію.

«Ми, християни, – йдеться в посланні, – прагнемо свідчити всім нашу надію, вкорінену в життя з Христом. Ми впевнені в тому, що в Христі можна жити з душевним спокоєм в теперішньому часі, аби будувати краще майбутнє з поглядом, відкритим на вічність.

Далі Президент Ради Єпископських Конференцій Європи та Голова Конференції Європейських Церков підкреслили, що сьогодні існує безліч загроз і нових форм рабства, які завдають глибокої шкоди гідності людської особи, створеної на образ і подобу Бога. Вони пригадали масові переміщення людей, яких конфлікти та бідність змусили залишити власні родини або домівки. «Краще майбутнє можливе лише за умови, – зазначається в посланні, – коли ми, як окремі особи та громади, будемо слідувати за Богом й нашими серцями та чинити справедливість».

«Християнські Церкви Європи, – зазначають автори послання, – бажають свідчити Христову любов до кожної людини, сотвореної на образ і подобу Бога. Прагнення до видимої єдності наших Церков знаходить своє вираження в милосердній любові численних християнських громад». Вони підкреслили також, що єдність зміцнюється через солідарність з нашими християнськими братами й сестрами, що живуть в умовах бідності, самотності й марґіналізації; солідарність з нашими братами й сестрами християнами та представниками інших релігій, переслідуваними за віру, особливо на Близькому Сході, Африці й Азії; солідарність з нашими сусідами, що прибувають до воріт Європи; дбання про Європу, щоб вона піклувалась про духовні й матеріальні потреби своїх громадян.

На завершення автори послання наголосили на тому, що «невідкладність цих викликів підтверджує важливість єдності християн». «Тому, – зазначили вони, – ми закликаємо вірних бути витривалими в надії та свідченні Євангелія. Це вимагає, щоб ми підтримували один одного через взаєморозуміння, аби зберегти єдність Духа через зв'язок миру».

Пригадаємо, що Рада Єпископських Конференцій Європи об’єднує католицькі єпископати континенту, а Конференція Європейських Церков згуртовує представників Православних, Протестанських, Англіканських та Старо-Католицьких Церков зі всіх європейських держав. Обидва об’єднання мають також спільний координаційний орган, через який здійснюють спільні ініціативи в рамках екуменічного діалогу.