Пульхерія, св.
  • Пон, 19/08/2013 - 23:32

Свята цариця Пульхерія, дочка грецького імператора Аркадія (395 - 408), була співправителькою і наставницею свого брата Теодозія Молодшого (408 - 450). Отримавши різнобічну освіту, вона вирізнялася мудрістю і благочестям, була твердою послідовницею Христа. Її стараннями був споруджений храм Пресвятої Богородиці у Влахернах, а також інші церкви і монастирі.

За її сприяння був скликаний в 431 році в місті Ефесі III Вселенський Собор проти єресей Несторія. Підступами ворогів і дружини імператора Теодозія Євдокії цариця Пульхерія була відсторонена від державних справ. Вона віддалилася в усамітнення, де проводила благочестиве життя.

Однак, без неї почалися негаразди, і через деякий час, завдяки проханнями свого царського брата, вона повернулася, усмиривши викликані єресями смути. Після смерті Теодозія Молодшого на царство був обраний Маркіян (450 - 457). Свята Пульхерія хотіла знову віддалитися в усамітнення, але цар і сановники просили її не залишати управління і стати дружиною царя Маркіяна. Заради суспільного добра вона погодилася бути дружиною Маркіяна за умови, що дівоча чистота її не буде порушена в шлюбі. Таким чином, царське подружжя жило в чистоті, як брат і сестра. Турботами цариці Пульхерії був скликаний в 451 році Собор у Халкідоні проти єресі Діоскора і Євтихія. У продовження усього свого життя цариця Пульхерія захищала християнську ортодоксію від єресей. Роздавши свій маєток бідним і Церкві, вона мирно померла в 453 році, у віці 54 років.

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua