П’ять речей, які варто знати про медалик св. Венедикта
  • Втр, 12/07/2016 - 16:05

В Україні останнім часом доволі популярним серед католиків і не тільки став медалик св. Венедикта. Але часто люди, які його використовують не знають про цей медалик практично нічого, окрім того. Що це є захист від зла. Тому, дуже часто використовують цей медалик, не як реальну духовну допомогу, а як такий собі амулет. Тому пропонуємо вашій увазі кілька фактів про цей медалик.

1.    Історія медалика.

Не маємо певних історичних фактів про те коли точно виник цей медалик. Дехто з істориків Церкви переконаний, що медалик св. Венедикта в перше виготовив сам святий Венедикт. Але певна історична згадка про цей медалик походить щойно з 1415р.. Йдеться про опис і малюнок медалика св. Венедикта в одній із монастирських хронік. 

В актах муніципального розслідування стосовно відьмування з 1647 р. у місті Наттернберзі (Баварія) зазначено, що відьми не мали сили над містом, оскільки місто Наттернберґ знаходилось під особливим захистом св. Хреста. Подальше розслідування виявило в міських мурах багато медаликів св. Венедикта.  

Офіційно медалик св. Венедикта одобрив Папа Бенедикт ХІV 23 листопада 1741р. 

2.    Зображення і написи на медалику та їхнє значення.

На лицевій стороні медалика зображено св. Венедикта, який у правій руці тримає хрест, а в лівій – Правило св. Венедикта. З правого боку від зображення св. Венедикта зображено розбиту чашу, з якої виповзає змія, а з лівого – крука. 

Змія і розбита чаша та крук – згадка про той випадок із життя св. Венедика, коли його хотіли отруїти вороги, підсунувши йому отруєне вино і хліб. Отрута не подіяла на святого. Зрозумівши що його хотіли отруїти св. Венедикт зробив над вином і хлібом знак св. Хреста, нащо чаша перевернулась, розбилась і з неї виповзла отруйна змія. Тоді, св. Венедикт наказав круку віднести отруєний хліб там де його ніхто не міг скуштувати. 

Біля зображення св. Венедкита розміщено напис латинською мовою: «Crux Sancti Patris Benedicti» - Хрест святого отця Венедикта. На зовнішньому краю медалика розміщено напис теж латинською: «Ejus in obitu nostro praesentia muniamus» - Нехай в часі нашої смерті нас захистить його присутність.

На зворотній стороні медалика зображено рівнораменний хрест, довкола якого зображено латинські букви C S P B – скорочення латинського «Crux Sancti Patris Benedicti» - Хрест святого отця Венедикта.

На самому хресті розміщено латинські букви. На вертикальній частин: C S S M L – скорочення латинської фрази: «Crux Sacra Sit Mihi Lux» - Нехай хрест буде мені світлом. А на горизонтальній частині: N D S M D – скорочення латинської фрази: «Non Draco Sit Mihi Dux» - Нехай змій (дракон) не буде моїм вождем.

На зовнішньому краї над хрестом розміщено латинський напис PAX – мир. По лівий бік від цього напису знаходяться латинські букви V R S N S M V,  а по правий – S M Q L I V B. Це скорочення латинської фрази «Vade Retro Satana, Nunquam Suade Mihi Vana — Sunt Mala Quae Libas, Ipse Venena Bibas» - Відійди, сатано, не радь мені марнот – зло є те що пропонуєш, сам пий свою отруту.

3.    Повні відпусти, пов’язані з медаликом св. Венедикта. 

Повний відпуст отримують в часі смерті ті що носять медалик св. Венедикта, якщо виконані наступні умови:
А. Особа знаходиться в стані освячуючої милості, тобто, не має тяжкого гріха;
Б. Віддає свою душу в руки Божі;
В. Якщо особа не має можливості висповідатися і запричащатися, то в такому випадку вона може збудити досконалий жаль за свої гріхи і прикликати Ім’я Ісуса.

Повний відпуст отримують також ті що носять медалик св. Венедикта, якщо вони знаходяться в стані освячуючої милості на наступні свята: Різдво Христове, Богоявління, Стрітення, Воскресіння ГНІХ, Преображення ГНІХ, Зшестя Святого Духа, Пресвятої Євхаристії, Успіння Богородиці, Різдво Богородиці, Непорочне Зачаття Богородиці св. Анною, Всіх Святих, св. Венедикта, при умові, що на ці свята вони доступилися св. Причастя, а також того тижня, принаймні один раз помолилися Богородичну Вервицю, або вивчали віру, або відвідали хворих, або дали милостиню вбогим, або в будний день прийняли участь у Службі Божій.   

4.    Особливі милості, які пов’язані з медаликом св. Венедикта.

А. Медалик є обороною від магічних нападів та інших диявольських впливів;
Б. Якщо закоренілий грішник носить біля себе цей медалик, то він отримає особливі милості, які спонукатимуть його до навернення;
В. Медалик є допомогою в часі спокус;
Г. Медалик захищає від заразних хворіб й отрути;
Ґ. Вагітні жінки, які носять медалик отримують особливу Божу допомогу в часі народження дитини;
Д. Медалик захищає в часі бурі, негоди, шторму, землетрусу й інших природніх стихій;
Е. За посередництвом медалика отримуються ласки для оздоровлення тяжко хворих. 

5.    Як носити медалик св. Венедикта.

-    На шиї, як інші медалики;
-    На вервичці, яку регулярно використовуємо до молитви;
-    Ви кишені, гамцю, або сумці;
-    В автомобілі;
-    У фундаментах дому;
-    На стіні дому.

Проте, медалик св. Венедикта в першу чергу є  спомином на Бога і Його милості, без віри він не допомагає, тому не слід сприймати його як амулет, чи якийсь чарівний предмет.

За матеріалами «Bitno.net».