П’ятдесят п’ята річниця відходу до вічності святого Івана ХХІІІ
  • Нед, 03/06/2018 - 10:09

3 червня 1963 року відійшов до вічності святий Іван ХХІІІ – Папа, який розпочав Другий Ватиканський Собор

Анджело Джузеппе Ронкаллі народився 25 листопада 1881 року в місцевості Сотто-іль-Монте, що в північно-італійській провінції Берґамо. Він став Папою 28 жовтня 1958 року після смерті Папи Пія ХІІ.

Єпископ Риму

Вже від початку свого понтифікату Іван ХХІІІ виявив особливий стиль служіння, який відображав його загальнолюдські і священичі якості: окрім відновлення впорядкованого функціонування структур Римської Курії, він надав особливого душпастирського характеру своєму служінню, наголошуючи на природі єпископського служіння як очільника Римської дієцезії. Тому він намагався бути близьким до вірних, відвідуючи парафії, лікарні й в’язниці Риму.

Новий подих у Церкві

Найбільший внесок святого Папи Івана ХХІІІ, безперечно, полягає у сприянні проведенню Другого Ватиканського Собору, про скликання якого було оголошено в базиліці святого Павла 25 квітня 1959 року. У своїй промові під час відкриття Собору 11 жовтня 1962 року Папа Ронкаллі зазначив, що завдання отців Собору полягає не в тому, щоб визначити нові доктрини, а в тому, щоб подати традиційну доктрину у доступніший для сучасного сприйняття спосіб. В перспективі оновлення всієї Церкви, святий Іван ХХІІІ закликав ставити на перше місце не осуд і протиріччя, а милосердя і діалог зі світом, усвідомлюючи, що місія Церкви звернена до всіх людей.

Діючи за цією логікою відкритості, до участі у Другому Ватиканському Соборі в якості спостерігачів були запрошені представники різних християнських конфесій, розпочинаючи, таким чином, шлях зближення.

Дочасні і вічні нагороди

Весною 1963 року святий Папа Іван ХХІІІ був нагороджений Міжнародною Премією Бальцана за сприяння у справу поширення миру, свідченням чого були його енцикліки «Mater et Magistra» (1961) і «Pacem in terris» (1963), та його зусилля, спрямовані на врегулювання Карибської кризи 1962 року.

Папа Ронкаллі відійшов до вічності 3 червня 1963 року. Папа Іван Павло ІІ проголосив його блаженним 3 вересня 2000 року, а 27 квітня 2014 року Папа Франциск приєднав його до лику святих.